Odborári dávajú podnet na firmu Gabor, za nadčasy v sobotu

Členovia Odborového zväzu KOVO oznámili, že v piatok podajú na Inšpektoráte práce v Trenčíne podnet na prešetrenie konania firmy Gabor, spol. s.r.o. v Bánovciach nad Bebravou. Ako informovali, firma, ktorá sa zaoberá výrobou obuvi, svojim zamestnancom bez predchádzajúcej dohody so zástupcami zamestnancov zaviedla sobotňajšiu nadčasovú pracovnú zmenu.

29.09.2017 12:38
debata (3)

Zároveň tvrdia, že predsedníčku miestnej Základnej organizácie OZ KOVO v spoločnosti Gabor Moniku Žemberovú, ktorá s týmto vyjadrila nesúhlas, dal zamestnávateľ vyviesť SBS-kou z podniku a hrozí jej výpoveď.

„Prácu nadčas môže zamestnávateľ nariadiť alebo dohodnúť so zamestnancami len v prípadoch prechodnej a zvýšenej práce, alebo ak ide o verejný záujem. Keď je rovnomerne rozvrhnutý pracovný čas, tak zamestnávateľ sa musí dohodnúť so zamestnancami a nemôže túto prácu nadčas nariadiť,“ povedal pre agentúru SITA člen predsedníctva Rady OZ KOVO Ján Stískal.

Ako ďalej dodal, zamestnávateľ klame, ak tvrdí, že podmienky so zástupcami zamestnancov dohodol. Konateľ spoločnosti si vo štvrtok predvolal Žemberovú a odovzdal jej napomenutie pre opustenie pracoviska a nevykonávanie práce, čo nie je pravda, tvrdí Stískal. „Na opustenie pracoviska jej zamestnávateľ dal 30 sekúnd a odpočítaval. Keď tam stále sedela, zavolal SBS-kára, ten ju vyviedol von,“ povedal.

Agentúra SITA požiadala o stanovisko aj vedenie spoločnosti Gabor, spol. s.r.o. v Bánovciach nad Bebravou.

Spoločnosť Gabor, spol. s r. o. pôsobí na slovenskom trhu od roku 1996. Je 100-percentnou dcérou nemeckej firmy Gabor Shoes AG. Na Slovensku prevádzkuje výrobný závod v Bánovciach nad Bebravou.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Gabor