Úroda je nižšia. Najviac pri kukurici, zemiakov bude ako vlani

Úroda väčšiny hlavných poľnohospodárskych plodín na Slovensku bude oproti vlaňajšku nižšia. Vyplýva to z odhadov Štatistického úradu SR. Najväčší výpadok bude v prípade kukurice, zemiaky by mali zostať približne na rovnakej úrovni ako vlani. Farmári už skôr upozornili, že úrodu okrem iného ovplyvnilo aj sucho.

26.09.2017 10:55
debata

Úroda kukurice bude podľa najnovšieho odhadu o viac než tretinu nižšia ako vlani, napriek tomu, že sa pestovala na väčšej ploche. Dosiahnuť by mala 1,12 milióna tony. Štvrtinový pokles predpokladajú štatistici pri cukrovej repe, o desatinu sa zníži úroda slnečnice. Zemiakov by malo byť menej o dve percentá, ale priemer na hektár stúpne. Oproti vlaňajšku pestujú farmári zemiaky na menšej ploche. Úroda by mala dosiahnuť 156-tisíc ton.

Úroda obilia klesne o pätinu oproti vlaňajšku, keď bola najlepšia žatva od roku 1994. Nedostatok obilia krajine nehrozí. Očakávaná úroda na úrovni 2,5 milióna ton je podľa farmárov približne o jeden milión ton vyššia než ročná spotreba obilia na Slovensku. Lepšie výsledky sa čakajú pri repke a sóji, pretože boli osiate väčšie plochy. Tohtoročnú úrodu ovplyvnili výkyvy počasia, napríklad mrazy na jar a sucho, ktoré postihlo niektoré regióny.

debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #žatva