Podnikateľské prostredie sa opäť zhoršilo, tvrdí podnikateľská aliancia

Podnikateľské prostredie na Slovensku sa v druhom kvartáli tohto roka opäť zhoršilo, a to najvýraznejšie za posledné tri štvrťroky. Vyplýva to z pravidelného prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) medzi podnikateľmi.

25.09.2017 13:21
debata

Index podnikateľského prostredia, ktorý sa zostavuje na základe tohto prieskumu, klesol na úroveň 49,6 bodu a prvýkrát v histórii sa dostal pod polovicu pôvodnej štartovacej hodnoty. Informoval o tom výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský.

Oproti poslednému hodnoteniu klesol index o 2,22 %. Najhoršiu známku si vyslúžil indikátor Uplatňovanie princípu rovnosti pred zákonom (-7,15 %). Podobný pokles zaznamenali aj položky Vymáhateľnosť práva a funkčnosť súdnictva či Funkčnosť politického systému v štáte. Výrazne sa zhoršila aj položka Úroveň korupcie na úradoch (-5,86 %), ktorá klesla najviac od tretieho kvartálu 2015. „Protikorupčná rétorika vlády sa tak míňa účinku, vnímanie korupcie zo strany podnikateľov je stále vyššie,“ uviedol Kremský. Podľa Kremského prieskum odhalil aj fakt, že stále rastúcim problémom podnikateľov je nedostatok pracovnej sily. Odrazilo sa to na historicky najvýraznejšom zhoršení položky Kvalita a dostupnosť výrobných vstupov a pracovnej sily (o 5,78%).

Výrazný pokles hodnoty ukazovateľa Funkčnosť politického systému na najnižšiu hodnotu od začiatku roka 2013 mohlo spôsobiť odporučenie a neskoršie zvolenie poslanca Smeru Ľubomíra Jahnátka za predsedu Úradu regulácie sieťových odvetví, domnieva sa PAS. Sklamali sa tým očakávania verejnosti po škandále so zvyšovaním cien energií, že do tejto funkcie sa dostane nezávislý odborník, nie politický nominant. Pochybnosti rozvírila aj voľba šéfa Úradu pre verejné obstarávanie, ktorá sa musela opakovať najmä pre pochybnosti o odbornosti kandidáta spájaného so stranou Most-Híd.

Najnegatívnejšiu hodnotu za posledných sedem rokov s jednou výnimkou dosiahla položka Výskyt hospodárskej kriminality a organizovaného zločinu. Podnikatelia vnímajú túto hrozbu vo väčšej miere, čo mohli ovplyvniť medializované podozrenia z vyplatenia podvodných vratiek DPH a nedôsledného postupu daňových a policajných zložiek voči podvodníkom.

Určité zmiernenie hodnotenia nastalo v oblasti pracovnoprávnej legislatívy a stálosti právnych predpisov. Tieto položky podnikatelia stále vnímajú negatívne, indikátor Zrozumiteľnosť, použiteľnosť, stálosť právnych predpisov sa však zhoršuje už len podobne rýchlo ako v období rokov 2011 až 2012. Pravdepodobne je to trvalejší trend, negatívne hodnotenie sa zmiernilo už aj v prvom kvartáli, aj keď k zlepšovaniu zrozumiteľnosti zákonov má podľa PAS Slovensko ešte ďaleko.

Podnikatelia vnímajú pozitívne najmä zmeny v používaní virtuálnej registračnej pokladnice, kde sa využitie liberalizuje a rozširuje na väčší okruh používateľov, či prístup k finančným zdrojom. Naopak, veľmi negatívne je hodnotený prijatý zákon o kolektívnom vyjednávaní, ktorý prenáša záväznosť kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa aj na ostatných zamestnávateľov bez ich súhlasu, uzavrel Kremský.

debata chyba
Viac na túto tému: #pas #podnikateľ