Možností, ako ušetriť na energiách, pribúda

Spoliehať sa na to, že platby za energie sa znížia cez reguláciu cien, je v dnešnej dobe už prežitok. Mnohé domácnosti tiež už vymenili spotrebiče za úspornejšie a napríklad aj zateplili dom. Vyskúšali tiež výmenu dodávateľa. Čo sa ešte dá spraviť? Najnovšou možnosťou sú spoločné energetické aukcie. Odberatelia sa pri aukcii zlúčia a vynútia si spoločnú lacnejšiu ponuku.

26.09.2017 10:00
muž reguluje kúrenie Foto:
Po novom môžu domácnosti za energie ušetriť nielen znižovaním spotreby, ale aj hromadnou aukciou u dodávateľov.
debata (1)

Na Slovensku sa už pripravuje prvá spoločná aukcia pre domácnosti a pôjde v nej 3. novembra o 10. hodine o lacnejšie dodávky plynu. Zapojiť sa už od štvrtka minulého týždňa môžu domácnosti, ktoré varia či kúria plynom cez web Prvaaukciaener­gii.sk.

Stačí zadať údaje o celkovej ročnej spotrebe v megawatthodinách, ročnej platbe a tiež číslo odberného miesta.

Na Slovensku v aukciách zatiaľ nakupujú energie len firmy, ktoré takto ušetria, vysvetľuje Marián Dlugoš spoluzakladateľ webovej aplikácie FiiFree. V princípe funguje aukcia na báze množstevných zliav. "Ak sa spojí 1000 odberateľov, majú tisíckrát väčší odber a sú pre dodávateľa zaujímavejší, a preto je pravdepodobné, že sa o nich pobije a získajú lepšiu cenu,“ hovorí Dlugoš.

Prihlásenie do aukcie je nezáväzné až do potvrdenia záujmu o víťaznú ponuku. Po aukcii bude každá domácnosť informovaná, koľko by mohla zmenou dodávateľa ušetriť. A tiež o tom, aká by bola nová cena za plyn. Nová zmluva sa uzatvára na rok a nesmie mať žiadne skryté poplatky. Nateraz sa do aukcie prihlásili traja dodávatelia, s ďalšími prebiehajú rokovania.

Analytik portálu Krotitelia energií Matúš Zelený radí záujemcom o aukciu prepočítať si orientačne, koľko by mohli zmenou dodávateľa ušetriť, cez kalkulačku úspor aplikácie FiiFree.

Z údajov o spotrebe a platbách, ktoré vyplnili slovenské domácnosti v aplikácii FiiFree, sú možné úspory podľa neho až 20 percent. Závisí to však od spotreby a nastavených platieb tej-ktorej domácnosti.

Napríklad dvojica žijúca v bežnom dvojizbovom byte využíva plyn na varenie platí mesačne za plyn okolo 8 eur. Ročne ju tak plyn vyjde na 96 eur. Na zmene dodávateľa by ušetrila možno maximálne 8 eur, pretože jej spotreba je prinízka.

Naopak, štvorčlenná rodina v menšom byte, ktorá na plyne nielen varí, ale ním aj kúri, už môže zmenou dodávateľa ušetriť. Pri ročnej spotrebe 12 megawatthodín plynu a mesačnej platbe za plyn 50 eur sa podľa prepočtov dá ušetriť okolo 145 eur ročne.

Až 110 eur môže mesačne na plyn minúť štvorčlenná rodina v rodinnom dome. Ročne tak spotrebuje okolo 26,4 megawatthodiny plynu a zaplatí zaň 1320 eur. Tu sa predpokladaná úspora môže vyšplhať až na niečo vyše 377 eur ročne.

Ak sa spojí 1000 odberateľov, majú tisíckrát väčší odber a sú pre dodávateľa zaujímavejší.
Marián Dlugoš, spoluzakladateľ webovej aplikácie FiiFree

V budúcnosti sa plánuje pravidelné opakovanie aukcií. Pribudnúť by mala aj aukcia na elektrinu. Aukcie na energie sa konali už v 11 krajinách EÚ. Jednou z nich bolo aj susedné Česko, kde sa prvá aukcia konala už pred štyrmi rokmi. Naposledy sa tam súťažilo o ceny energií vo februári tohto roka.

Slováci majú záujem o úspory energií, ale mnohí sa viackrát sklamali. Podomoví predajcovia niektorých ľudí oklamali sľubmi o lacnejších energiách. Obchodní zástupcovia energetických firiem tiež telefonicky atakujú domácnosti napríklad tvrdením o 5-percentnej zľave na energie, a pritom nepovedia, ide o len o pokles ceny na zložke komodita, ktorá tvorí len jednu z častí ceny.

Nad úsporami energií sa oplatí zamýšľať, keďže ceny elektriny a plynu idú na burzách hore. Podľa prepočtov niektorých dodávateľov by od budúceho roka mohol zdražieť plyn o dve až tri percentá, elektrina o dve percentá.

Otázne je, ako budú vyzerať ceny elektriny aj kvôli odloženiu problému s ističmi, ktorý stál za privysokými cenami zo začiatku tohto roka. Nateraz nie je jasné, či sa ceny energií budú počítať tak ako tento rok, alebo regulátor pristúpi k zmenám vyhlášok o cenách v elektroener­getike, vode a teple.

Verziu, ktorú dal Úrad pre reguláciu v sieťových odvetviach (ÚRSO) do pripomienkového konania v júli, jeho nový predseda Ľubomír Jahnátek stiahol. Ak by sa vyhlášky mali meniť, mali by byť schválené do konca septembra.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #šetrenie #úspora #FiiFree