Slovensko.sk sklamalo, musí sa opraviť

Elektronické doručovanie úradných rozhodnutí mešká namiesto hodín už "len" minúty. Taký je aktuálny stav povinnej komunikácie podnikateľov so štátnymi orgánmi podľa Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby. Ešte pár dni dozadu trvalo elektronické doručovanie úradných rozhodnutí cez stránku Slovensko.sk aj niekoľko hodín a čoraz viac konateľov sa začalo obávať prípadného nedoručenia dôležitých správ. Ústredný portál verejnej správy pritom stál 47,98 milióna eur.

25.09.2017 14:00
vyplĺňanie dokumentov Foto:
Od budúceho roka majú so štátom elektronicky komunikovať aj živnostníci, čo výrazne zvýši tlak na fungovanie portálu slovensko.sk.
debata (21)

"Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) spolu s dodávateľom Globaltel vykonávajú v posledných dňoch a hodinách všetky nevyhnutné optimalizačné a zabezpečovacie opatrenia tak, aby nepokračovalo oneskorené doručovanie rozhodnutí. Momentálne systém vykazuje doručovanie rozhodnutí do niekoľkých minút od potvrdenia doručenky,“ povedal Martin Kóňa, riaditeľ sekcie komunikácie NASES.

Aktuálne je systém monitorovaný 24 hodín a programátori pracujú na odstránení všetkých nedostatkov. "Zároveň zabezpečujeme systém tak, aby zvládal zaťaž vzniknutú výrazným nárastom podaní rozhodnutí od orgánov verejnej moci v bežných pracovných hodinách, pričom počítame aj s ďalším nárastom,“ dodal Kóňa.

Slovensko ma dlhé roky v štátnej správe problémy so spúšťaním elektronických systémov. Najväčší škandál bol za vlády Ivety Radičovej, keď minister financií Ivan Mikloš nezvládol nasadzovanie nového informačného daňového systému.

Výsledkom bol niekoľkomesačný výpadok a návrat k manuálnej kontrole daní pomocou pera a papiera. Navyše v tom čase elektronický systém vykazoval obrovské chyby a dokázal po tom, čo daňový kontrolór zadal príkaz na vyplatenie vratky dane z pridanej hodnoty (DPH), poslať tú istú sumu aj dvakrát.

V súčasnosti sa rozbieha on-line doručovanie úradných rozhodnutí všetkým na Slovensku pôsobiacim podnikateľom prostredníctvom elektronických schránok vytvorených na webovej stránke Slovensko.sk. „Ak podnikateľ nezareaguje na zásielku včas a nesplní svoju povinnosť, môže dostať pokutu, prípadne sa môže dostať do vymáhacieho konania, platobného príkazu, exekúcie a podobne,““ povedal Peter Kremský, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska.

Budú padať hlavy?

Politicky za elektronickú komunikáciu zodpovedá podpredseda vlády a digitálny líder Peter Pellegrini. „Ak sa situácia do konca mesiaca nevyrieši, odporučím vedúcemu Úradu vlády vykonanie personálnych zmien v manažmente Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby,“ povedal Pellegrini.

Generálnym riaditeľom agentúry je Norbert Molnár, ktorý mal podpredsedu vlády viackrát uistiť, že štátni úradníci zvládnu nábeh elektronickej komunikácie s podnikateľmi. „Tento výrazný nárast doručovania sa mal predvídať už vopred. Už pred spustením elektronickej komunikácie mali byť pripravené záložné kapacity, a nie až teraz, keď začalo prichádzať k omeškaniu,“ dodal Pellegrini.

Opozícia žiada vládu, aby až do úplného odstránenia problémov zrušila povinnosť elektronickej komunikácie konateľov firiem so štátnymi úradmi.

Ďalšie nástrahy elektronickej komunikácie

Ťažkosti podnikatelia registrujú aj inde ako len pri schránkach umiestnených na Slovensko.sk. "Podobný problém sa vyskytuje aj pri doručovaní súdnych rozhodnutí cez elektronické systémy zo súdu v Banskej Bystrici, vieme o rozhodnutiach, ktoré neboli doručené, aj keď systém ich vykazoval na strane odosielateľa ako doručené.

Pri súdnych rozhodnutiach to môže byť veľký problém a môže viesť k poškodeniu až likvidácii firmy. Tiež sa často objavujú problémy s preťažením verejných systémov, najmä Finančnej správy, Sociálnej poisťovne a ďalších systémov,“ priblížil Kremský.

Štát plánuje v priebehu budúceho roka zaviesť povinnú elektronickú komunikáciu aj pre živnostníkov. V takom prípade do systému, ktorý má dnes problémy s obsluhovaním 228-tisíc súkromných firiem, pribudne ďalších 347-tisíc drobných podnikateľov.

Štát napriek tomu zatiaľ trvá na spustení povinnej on-line komunikácie živnostníkov a protesty drobných podnikateľov zatiaľ dokázali len posunúť termín zo začiatku januára na začiatok júla 2018. Po tomto termíne bude hroziť živnostníkom za nepodanie elektronického daňového priznania pokuta v rozmedzí od 30 eur do 16-tisíc eur.

Slovenská komora daňových poradcov ako kompromis navrhuje v zákone ponechať možnosť podávania papierových daňových priznaní drobným živnostníkom bez pripojenia na internet, ktorí pracujú ako maliari, murári či pekári. O prípadnom zapracovaní výnimky rozhodne ministerstvo financií.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #meškanie #Slovensko.sk #elektronické doručenie úradných rozhodnutí