O pásma rýchleho internetu pre Bratislavu a Košice bol veľký záujem

O frekvencie v pásme 3600 – 3800 MHz v Bratislave malo záujem šesť a v Košiciach až sedem telekomunikačných operátorov.

24.09.2017 09:38
debata

Ako informoval hovorca Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) Roman Vavro, tieto frekvencie sú vhodné na budovanie mobilných/pevných sietí na poskytovanie širokopásmového (rýchleho) prístupu k internetu. „Vďaka enormne veľkému záujmu úspešní operátori v elektronickej aukcii ponúkli za frekvencie jednorazovú úhradu, ktorej percentuálne navýšenie vyvolávacej ceny dosiahlo viac ako tisíc percent,“ priblížil. Výberové konania uskutočnil RÚ formou elektronickej aukcie.

Úspešným účastníkom elektronických aukcií na frekvencie pre okresy Bratislava a Košice sa stala spoločnosť O2 Slovakia, s.r.o., ktorá za frekvencie zaplatila 209 999, resp. 162 034 eur. Okrem nej v Bratislave získala frekvencie spoločnosť Slovak Telekom, a.s., ktorá zaplatila 200 101 eur a v Košiciach spoločnosť AMTEL SLOVENSKO, s.r.o., ktorá uhradila 179 999 eur.

„Títo telekomunikační operátori majú povinnosť zriadiť a trvalo prevádzkovať širokopásmový prístupový bod do 12 mesiacov aspoň v jednom z okresov Bratislava I až V, respektíve aspoň v jednom z okresov Košice I až IV a v jednej obci do tritisíc obyvateľov v okrese Košice – okolie,“ objasnil Vavro. Do 36 mesiacov sú operátori povinní zriadiť a trvalo prevádzkovať širokopásmový prístupový bod v každom okrese Bratislava I až V, resp. Košice I až IV a aspoň v troch obciach do tritisíc obyvateľov v okrese Košice – okolie.

Každý úspešný účastník výberového konania sa stal držiteľom povolenia a získal jeden frekvenčný blok so šírkou 40 MHz zložený z 8×5 MHz základných blokov. „Držitelia povolení majú povinnosť poskytovať prostredníctvom pridelených frekvencií nomádsky alebo mobilný prístup všetkým účastníkom v celej nimi prevádzkovanej sieti. Povolenia sú právoplatné. Platnosť povolení je do 31. decembra 2024,“ uzavrel Vavro.

debata chyba
Viac na túto tému: #internet #telekomunikácie