Google kupuje tím vývojárov z HTC, nie výrobu telefónov

Spoločnosť Google zo skupiny Alphabet Inc. sa dohodla s tchajwanskou HTC Corp na kúpe tímu, ktorý pracuje na vývoji inteligentných telefónov Pixel za 1,1 miliardy dolárov. Informoval o tom denník Financial Times.

21.09.2017 09:44
debata

Spoločnosti zároveň podpísali nevýhradnú licenčnú zmluvu o duševnom vlastníctve. Jej podmienky však neboli zverejnené. Dohoda sa týka iba zamestnancov, nie výrobných aktív.

HTC je dlhodobým partnerom firmy Google, podľa odhadov analytikov sa telefóny Pixel, ktoré HTC produkuje práve pre Google, podieľajú na celkovej produkcii chytrých telefónov v HTC približne dvadsiatimi percentami.

Podiel HTC na svetovom však v posledných rokoch klesá, pre silnú konkurenciu spoločností Apple, Samsung a rôznych čínskych výrobcov. Ešte pred piatimi rokmi boli inteligentné telefóny HTC v rebríčku svetových predajcov na štvrtom mieste s podielom na trhu deväť percent. Dnes je to necelé jedno percento.

Práve tento pád je dôvodom, prečo niektorí analytici spochybňujú prínos akvizície, napísala agentúra Reuters. „HTC dnes zaostáva za poprednými výrobcami hardvéru a keď Google naozaj nechce mať pod kontrolou aj hardvér pre svoje Chromebooky a ďalšie produkty, potom to nevidím ako stávku, ktorá sa vyplatí,“ uviedol analytik výskumnej spoločnosti IDC Ryan Reith.

S mobilnými telefónmi Google už má jednu skúsenosť, v roku 2011 kúpil amerického výrobcu Motorola Mobility za 12,5 miliardy dolárov a o tri roky neskôr ho predal.

S akciami HTC sa vo štvrtok neobchodovalo, spoločnosť v stredu oznámila, že pre špekulácie o predaji obchody pozastaví, kým nebudú zverejnené všetky podstatné informácie. V ostatných rokoch však kurz jej akcií klesá, len v tomto roku stratili 12 percent. Trhová hodnota spoločnosti HTC je približne 1,9 miliardy dolárov.

Dohoda, ktorú ešte musia schváliť regulačné úrady, by mala byť spečatená začiatkom budúceho roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #mobily #HTC #Alphabet