Ukrajina oznámila návrat na medzinárodné finančné trhy

Ukrajina v utorok po štyroch rokoch oznámila návrat na medzinárodné finančné trhy. Budúci pondelok plánuje vydať dlhopisy s 15-ročnou splatnosťou s ročným úrokom 7,375 percenta.

19.09.2017 21:41
debata (16)

Ich predajom chce od súkromných investorov získať tri miliardy dolárov, informovalo ukrajinské ministerstvo financií.

„Ukrajina dnes (v utorok) oznamuje stanovenie ceny svojej prvej samostatnej emisie dluhopisov od revolúcie v roku 2014,“ uviedlo ministerstvo na svojom webe. Narážalo na februárové demonštrácie, ktoré viedli k zvrhnutiu proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

Zhruba polovicu očakávaných výnosov použijú na odkup starých dlhov. Zvyšok peňazí by sa mal dostať do štátneho rozpočtu.

„Každý investor svojím dolárom hlasuje pre úspech našich reforiem,“ vyhlásil podľa agentúry DPA ukrajinský prezident Petro Porošenko pri nedávnej návšteve Spojených štátov.

Ukrajina dlhuje domácim a zahraničným subjektom viac ako 62 miliárd dolárov. Vďaka reštrukturalizácii dlhu sa krajina vyhla v roku 2015 štátnemu bankrotu. Už v rokoch 2018 až 2022 má Kyjev zaplatiť zahraničným veriteľom 24 miliárd eur.

Na konci marca odmietol súd v Londýne argumenty Kyjeva, ktorý nechcel splatiť dlh Rusku z Janukovyčovej éry v roku 2013. Ukrajina nechce Moskve zaplatiť tri miliardy dolárov okrem iného aj pre ruskú anexiu ukrajinského poloostrova Krym.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #Ukrajina