Cestujúci s Ryanairom ostali v neistote

Nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair ruší niektoré lety. Ohrozené sú v najbližších šiestich týždňoch stovky spojov po celej Európe. Cestujúci, ktorí už majú svoje letenky, odletieť nemusia. Írska spoločnosť rušenie letov cestujúcim oznamuje emailom alebo esemeskou. Zrušenie letov sa môže dotknúť až 400-tisíc cestujúcich.

18.09.2017 21:45
debata (4)

Ryanair plánuje denne zrušiť 40 až 50 letov. Podľa vyjadrení firmy ide o menej ako dve percentá všetkých letov. V nedeľu sa však neuskutočnilo až 82 plánovaných letov. Hlavným dôvodom má byť čerpanie dovolenky pilotov a snaha o zvýšenie časovej presnosti letov. Kompletný zoznam zrušených letov včera poobede dostupný nebol. Nízkonákladová spoločnosť na svojej internetovej stránke zverejnila informácie o zrušených letoch len do stredy 20. septembra.

Zmeny v počte letov sa dotkli aj Letiska M. R. Štefánika v Bratislave (BTS). "Dňa 15. septembra bol zrušený prílet z destinácie Leeds-Bradford do Bratislavy a odlet z BTS do Leeds-Bradford od spoločnosti Ryanair. Ďalšie informácie o zrušených letoch zatiaľ od spoločnosti Ryanair nemáme, budú aktualizované priebežne. Cestujúcich bude o prípadnom zrušení letov informovať letecká spoločnosť e-mailom alebo sms správou,“ informuje hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková.

Zverejnený zoznam plánovaných zrušených letov do stredy neobsahuje ani jeden zo spojov, ktorý odlieta alebo prilieta na letisko v Bratislave. V celej Európe bolo v pondelok zrušených 56 letov, v utorok neodletí 55 spojov a v stredu 53 letov. Najväčší počet letov je zrušený z londýnskeho letiska Stansted. Obmedzenia sa však dotknú letov smerujúcich z alebo na letiská v okolitých krajinách.

Cestujúci, ktorí majú do stredy letieť s Ryanairom z alebo na letisko v Prahe, Krakove, Varšave alebo Budapešti, by mali skontrolovať platnosť svojho letu. Írska spoločnosť v prípade zrušenia letu ponúka svojim zákazníkom dve možnosti.

Zoznam všetkých zrušených letov nájdete na stránke spoločnosti.

Jednou z možností je vrátenie plnej sumy letenky. Cestujúci o musí o refundáciu požiadať prostredníctvom internetu. Ryanair mu následne do siedmich pracovných dní vráti plnú výšku cestovného na účet, z ktorého prijal platbu. Okrem vrátenia cestovného je možné bezplatne zmeniť termín letu. Táto možnosť je však limitovaná kapacitou lietadiel. Zmenou sa môže odlet posunúť aj o niekoľko dní. Výber nového termínu letu je takisto dostupný prostredníctvom internetu.

Spoločnosť tvrdí, že informácie o zrušených letoch bude na svojej internetovej stránke pravidelne aktualizovať. Cestujúci, ktorým neprišiel email alebo SMS o zrušení letu, sa o svoj let údajne obávať nemusia.

Nespokojní cestujúci kontaktujú spoločnosť aj prostredníctvom sociálnych sietí. Ryanair nedokáže relevantne odpovedať na otázky cestujúcich, kedy sa dozvedia o zrušení niektorého napríklad z piatkových letov. Spoločnosť sľubovala zverejnenie zoznamu ďalších zrušených letov ešte v pondelok. Poobede o druhej hodine však bol dostupný zoznam len pre lety od soboty minulého týždňa do stredy.

Niektorí cestujúci sa sťažujú na oznámenie zrušenia letu na poslednú chvíľu. V takom prípade sa nemajú ako dostať do cieľovej destinácie, kde majú často rezervované ubytovanie. Po prijatí oznámenia im však už hotely odmietajú vrátiť zaplatené ubytovanie.

Z bratislavského letiska írska spoločnosť lieta do Srbska, Talianska, Veľkej Británie, Španielska, Írska, Belgicka, Nemecka, Francúzska alebo do Grécka. Od apríla tohto roku pribudli pravidelné linky do srbského mesta Niš alebo do anglického Leedsu. Zimný letový poriadok pridáva lety do gréckych Atén a mesta Thessaloniki.

Ryanair je známy nízkymi cenami. Cestujúci na druhej strane často kritizujú služby nízkonákladovej spoločnosti. Od novembra Ryanair zavádza zmeny v preprave batožiny. Cestujúci si už nebudú môcť v rámci ceny letecky zobrať do kabíny batožinu s maximálnymi rozmermi 55×40×20 centimetrov. Spoločnosť batožinu bezplatne prepraví v podpalubí. Do kabíny budú mať s batožinou prístup len cestujúci, ktorí si priplatia za prioritný nástup.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ryanair #rušenie letov