V štátnych vlakoch možno tento týždeň cestovať o polovicu lacnejšie

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., (ZSSK) podporila Európsky týždeň mobility od 18. do 22. septembra mimoriadnymi zľavami vo výške 50 %.

18.09.2017 17:41
debata (4)

Týka sa to všetkých cestujúcich v druhej triede na vnútroštátnych trasách prímestských a regionálnych vlakov kategórie Os a REX, čo predstavuje denne 1 247 spojov.

Týždenne sa vo vlakoch uvedených kategórií prepraví takmer jeden milión cestujúcich. Z nich približne tri štvrtiny cestujú s rôznymi zľavami – majú predplatené traťové lístky, alebo nárok na bezplatnú prepravu. Z 1 247 prímes­tských a regionálnych denných spojov národného osobného vlakového dopravcu je približne 542 elektrických a 705 dieselmoto­rových. Pripravovaný grafikon vlakovej dopravy 2017/2018, ktorý vstúpi do platnosti v decembri, počíta celkovo so 60,6 % vlakových kilometrov na elektrický zdroj pohonu a s 39,4 % vlakových kilometrov na dieselmotorový po­hon.

„Vlaková doprava je v súčasnosti jedným z najekologic­kejších typov dopravy a naším cieľom je pritiahnuť cestujúcich, ktorí vlakom nejazdia a ukázať im, že takéto cestovanie je pohodlné a spoľahlivé,“ uviedol minister dopravy a výstavby Árpád Érsek (Most – Híd).

Zľavy sú podľa Železničnej spoločnosti Slovensko mimoriadnou odmenou pre zhruba štvrť milióna platiacich cestujúcich vlakmi. „Ide nám však najmä o tých, ktorí si myslia, že osobné auto je jedinou správnou voľbou. Radi by sme im ukázali, že to tak nemusí byť,“ povedal podpredseda predstavenstva a riaditeľ úseku ekonomiky a informačného manažmentu ZSSK Patrik Horný.

V súčasnosti vykoná každý obyvateľ Slovenska priemerne šesť ciest po železnici za rok. Najväčší podiel vlakovej dopravy v Európe má Švajčiarsko s devätnástimi cestami na osobu ročne a najmenší Bulharsko s dvoma cestami. „Čím vyspelejší štát, tým viac sa v ňom využíva koľajová doprava,“ tvrdí Horný. „Európsky týždeň mobility preto vnímame ako možnosť odprezentovať vlaky ako pohodlnú a veľmi zelenú alternatívu k osobným autám,“ dodal.

Koľajová doprava je najekologickejším typom dopravy a pre rýchly prechod na elektrický pohon je k životnému prostrediu ešte viac priateľská. Pri preprave jedného pasažiera na vzdialenosť jeden kilometer podľa prepočtov Európskej environmentálnej agentúry vypustí lietadlo do ovzdušia 244 gramov oxidu uhličitého, auto 101 gramov a vlak 28 gramov. ZSSK má diselmotorové vlaky radu 861 a 813, ktoré výrazne znižujú emisie.

Európsky týždeň mobility sa koná už od roku 2002. Cieľom tejto akcie je povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility. Zároveň je toto podujatie výzvou pre všetkých obyvateľov, aby využívali na presun rôzne alternatívne spôsoby prepravy, ktoré nahrádzajú osobné motorové vozidlá, napríklad pešiu či bicyklovú prepravu, ale i mestskú hromadnú a verejnú dopravu. Témou Európskeho týždňa mobility 2017 je Čistá, zdieľaná a inteligentná mobilita.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Železničná spoločnosť Slovensko #Európsky týždeň mobility