Čínske zahraničné investície klesli o dve pätiny

Čínske investície smerujúce do zahraničia v tomto roku prudko oslabili. Peking totiž sprísnil kontrolu, aby obmedzil výdavky na majetok, ktorý je považovaný za nepotrebný pre ekonomický rozvoj krajiny, ako sú napríklad britské futbalové tímy či nehnuteľnosti na Manhattane.

16.09.2017 12:53
debata

Čínske investície do zahraničia za január až august medziročne klesli o 41,8 percenta na sumu 68,7 mld. USD. Informovalo o tom vo štvrtok čínske ministerstvo obchodu.

Čínske úrady vlani sprísnili kontrolu tokov kapitálu z krajiny a uviedli, že chcú, aby sa investície sústredili na technológie a iný majetok potrebný pre ekonomiku Číny. Tohtoročné čínske investície v zahraničí podľa ministerstva obchodu smerovali hlavne do spracovateľského priemyslu, veľkoobchodu a maloobchodu a informačných technológií. Rezort uviedol, že v tomto roku neboli nové čínske investície v zahraničí do športu, zábavného priemyslu alebo nehnuteľností. „Iracionálne investície v zahraničí boli ešte viac zabrzdené,“ uviedol vo vyhlásení hovorca rezortu Gao Feng.

Vládny dokument zverejnený v auguste povzbudzoval firmy, aby peniaze vkladali do projektov v rámci novej Hodvábnej cesty investovaním do prístavov, ciest, železníc, elektrární a ostatnej infraštruktúry. Investície do týchto projektov za január až august tohto roka boli v objeme 8,5 mld. USD, uviedol hovorca čínskeho ministerstva obchodu.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Čína