Čínska CEFC môže vlastniť polovicu J&T Finance Group, má súhlas ECB

Európska centrálna banka súhlasila, aby čínska CEFC získala polovičný podiel vo finančnej skupine J&T Finance Group (JTFG).

15.09.2017 12:39
debata

Uviedla to hovorkyňa J&T Monika Veselá. Zmenu podielov už schválil český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže, podľa hovorkyne sa čaká na vyjadrenie Českej národnej banky a centrálnych bank Ruska, Chorvátska a Barbadosu. J&T teraz ovládajú podnikatelia Jozef Tkáč a Ivan Jakabovič.

CEFC pôvodne mala vo finančnej skupine J&T Finance Group 10 % podiel, vlani v marci sa obidve strany dohodli, že získa polovicu. Mala za to zaplatiť 980 miliónov eur.

Súčasťou strategického partnerstva je podľa skorších informácií rámcová dohoda o spolupráci JTFG s čínskou finančnou inštitúciou China Developement Bank v celkovej hodnote 800 miliónov eur na investície do vybraných projektov.

Obidve spoločnosti majú záujem v krajinách strednej a východnej Európy poskytovať retailové bankovníctvo, a to prostredníctvom zastúpenia v najmenej dvoch významných bankách. Bankové a finančné služby chcú v budúcnosti rozšíriť aj do Číny, kde plánujú založiť pobočku J&T Banky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #J&T #CEFC