Európski odborári tlačia na zvýšenie miezd v nových krajinách EÚ

Je neprijateľné a škandálne, keď zahraničné firmy v nových členských krajinách vyplácajú výrazne nižšie mzdy ako doma, tvrdia odbory.

15.09.2017 17:07
debata (45)

Odbory z únijných štátov by mali spoločne tlačiť na dorovnanie a rast zárobkov v 27-člennej Európskej únii. Zhodli sa na tom predáci viacerých odborových centrál – európskej, nemeckej, rakúskej a českej na štvrtkovom stretnutí v Prahe. Podľa nich by bol potrebný európsky právny rámec.

„Potrebujeme správny právny rámec. Nie je prípustné, aby nadnárodné spoločnosti v nových krajinách, v ktorých je produktivita 80 percent, vyplácali 25 percent. To je škandálne,“ povedal generálny tajomník Európskej odborovej konfederácie (ETUC) Luca Visentini. Podľa neho o narovnanie podmienok sa musia usilovať nielen odborári vo firmách, ale prispieť musí aj Európska komisia a vlády jednotlivých krajín.

Aj podľa predáka rakúskej odborovej centrály ÖGB Ericha Foglara musia odborári v celej Európe dôsledne bojovať proti mzdovému a sociálnemu dumpingu a tlačiť na vedenie dvadsaťsedmičky, „aby konvergencia konečne bola cieľom EÚ.“

„Nové krajiny nesmú mať nižšie mzdy, to nie je fér… Zamestnanci v krajinách okolo nás (okolo Rakúska), ktorí majú rovnaké pracovné podmienky, musia mať rovnakú mzdu,“ povedal Foglar.

Podľa šéfa nemeckej odborovej centrály DGB Reinera Hoffmanna nie je prípustné, aby zamestnávatelia z bohatších únijných štátov zneužívali situáciu v chudobnejších krajinách. „Nie je prijateľné, aby veľké nemecké koncerny v ČR a inde trvalo zneužívali situáciu, ľudí platili horšie pod ich výkonom a produktivitou a doma hrozili, že keď sa zvýšia mzdy, pôjdu inam,“ povedal Hoffman. Dodal, že odbory musia postupovať spoločne a presadzovať zvýšenie miezd. „Európa potrebuje lepšie zárobky,“ uviedol.

Podľa predsedu Českomoravskej konfederácie odborových zväzov (ČMKOS) Josefa Středulu medzi starými a novými členskými krajinami je „mzdová železná opona“. Uviedol, že sociálne práva by mali byť európskou smernicou. Zakotviť by sa malo okrem iného aj právo na vyjednávanie a rešpekt k zamestnancom, domnieva sa.

Podľa predáka najsilnejšieho odborového zväzu KOVO Jaroslava Součka český pracovník zarába 27 percent hrubého príjmu svojho nemeckého kolegu, po zohľadnení cien v oboch krajinách príjem zodpovedá 42 percentám.

„Začali nás ((Česko) mzdami dobiehať a predbiehať krajiny, u ktorých by sme to nepredpokladali. Roky sa tu hovorilo, že Česká republika je vďaka lacnej práci konkurencieschopná. Za rakúske či nemecké sumy si kúpite dvoch až troch českých zamestnancov,“ podotkol Středula.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #mzdy