Ceny ropy rýchlo stúpajú, nasledujú rast dopytu

Ceny ropy na svetovom trhu vo štvrtok výrazne stúpli. Poháňala ich predpoveď Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA), že globálny dopyt rastie a začína sa prejavovať dopad dohody producentov ropy o redukcii ťažby. Americká ľahká ropa WTI prvýkrát za mesiac prekročila hranicu 50 dolárov za barel.

15.09.2017 06:30
debata (27)

Americká ľahká ropa WTI prvýkrát za mesiac prekročila hranicu 50 dolárov za barel. Ceny ropy Brent sa pohybovali pod hranicou 56 dolárov. Barel WTI stál viac než 50 dolárov naposledy 10. augusta. Cena ropy Brent za ostatné tri mesiace poskočila o viac než desať dolárov a približuje sa k úrovni, na ktorej bola na začiatku roka.

IEA v stredu zvýšila odhad rastu svetového dopytu po rope na 1,6 milióna barelov denne z predchádzajúceho odhadu 1,5 milióna. Uviedla, že prebytok ropy na globálnom trhu sa znižuje tak pre vysoký dopyt z Európy a USA, ako aj pre pokles ťažby v členských aj nečlenských krajinách kartelu OPEC.

Vďaka ich dohode o obmedzovaní produkcie ropy o 1,8 milióna barelov denne do marca 2018 by ceny ropy mali zostať v hraniciach 50 až 60 dolárov za barel, uviedol šéf BP Bob Dudley v rozhovore s agentúrou Reuters.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa