Vyplácanie príspevku slabým okresom by malo byť jednoduchšie

Spôsob vyplácania regionálneho príspevku v najmenej rozvinutých okresoch Slovenska by sa mal urýchlene zjednodušiť. Povedal to splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin po stredajšom rokovaní vlády, na ktorom informoval ministrov o stave podpory najmenej rozvinutých regiónov.

13.09.2017 15:49
debata

Ako dodal, vláda zjednodušením systému vyplácania príspevku vyrieši najväčší problém, s ktorým sa v rámci programu stretávajú. Do konca tohto roka má pritom ešte jeho úrad na tento účel k dispozícii 17 mil. eur.

„Radikálne to zjednodušíme tak, aby sme tento rok v priebehu veľmi krátkej doby mohli poslať financie tam, kde sú potrebné. Ale vyslovene na podporu tvorby pracovných miest lokálnej iniciatívy,“ povedal Marcinčin.

O regionálny príspevok môžu pritom požiadať právnické osoby, obce ale aj ďalšie inštitúcie v okresoch s najvyššiu nezamestnanosťou, ktoré sú zaradené na zozname najmenej rozvinutých okresov. Od budúceho roka by na základe novely legislatívy mali mať možnosť o regionálny príspevok požiadať aj živnostníci na podporu tvorby pracovných miest.

Vláda tiež v stredu prebrala možnosti podpory slabších okresov z eurofondov. V rámci nich identifikovali úrady 125 mil. eur, ktoré je možné využiť na najmenej rozvinuté okresy. Podľa Marcinčina by teraz mali jednotlivé ministerstvá postupovať tak, aby tieto zdroje prideľovali iba okresom, ktoré sú zaradené medzi najmenej rozvinuté na Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #okresy #samospráva