USA pre KĽDR pohrozili Číne, že ju odstrihnú od dolárového systému

Americký minister financií Steven Mnuchin v utorok varoval Čínu, že ju postihnú ďalšie ekonomické reštrikcie, ak nebude rešpektovať sankcie uvalené Bezpečnostnou radou OSN na KĽDR.

12.09.2017 19:30
Steven Mnuchin Foto: ,
Steven Mnuchin
debata (97)

USA by podľa Mnuchina „odstrihli“ Čínu od amerického finančného sektoru, napísala agentúra Reuters. Nové sankcie, týkajúce sa napríklad severokórejského exportu textilu a dovozu ropy, schválila Bezpečnostná rada z pondelka na utorok.

„Ak sa Čína nebude riadiť týmito sankciami, uvalíme na ňu ďalšie sankcie a zabránime jej v prístupe k americkému a medzinárodnému dolárovému systému, a to je pomerne významné,“ povedal Mnuchin na tlačovej konferencii. Washington už 22. augusta uvalil sankcie na tri čínske subjekty, ktoré sú podľa amewrickej vlády zodpovedné za dovoz severokórejského uhlia za takmer pol miliardy dolárov.

Rezolúciu o nových sankciách, ktorú Bezpečnostná rada schválila jednohlasne, označil Mnuchin za historickú. Hlasovala za ňu aj Čína, ktorá je stálym členom Rady a má právo veta. Aby USA získali jej podporu, tak ustúpili od presadzovania tvrdšej verzie sankcií proti KĽDR. Oficiálna čínska tlačová agentúra Nová Čína v utorok však napísala, že Washington robí chybu, keď odmieta diplomatické rokovania s Pchjongjangom.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #KĽDR #Bezpečnostná rada OSN