Červený kríž predal prvé humanitárne dlhopisy. Pomáhajú Afrike

Predali sme prvé humanitárne dlhopisy na svete, tvrdí Červený kríž. Na pomoc obetiam konfliktov vyzbieral od súkromných investorov 22 miliónov eur.

10.09.2017 10:19
debata

Peniaze sa investorom vrátia po piatich rokoch, v závislosti od úspešnosti projektov Medzinárodného výboru Červeného kríža. Informoval o tom denník Financial Times.

Dlhopisy kúpili aj švajčiarska spoločnosť Lombard Odier Asset Management a New Re, súčasť nemeckej zaisťovne Munich Re. Červený kríž použije peniaze na vybudovanie a prevádzku troch rehabilitačných centier pre postihnutých ľudí z konfliktov v Nigérii, Mali a Kongu.

Ak strediská splnia svoje ciele, dlhopisy budú splatené. Ak ciele prekročia, môžu investori počítať so ziskom. V obidvoch prípadoch poskytnú peniaze na vysporiadanie podporovateľa Červeného kríža, vrátane vlád Belgicka, Švajčiarska, Talianska a Británie.

Medzinárodný výbor Červeného kríža ani investori nezverejnili potenciálnu výšku výnosov dlhopisov. Ciele pre nové centrá boli stanovené na základe účinnosti existujúcich podobných stredísk, ktorých je 139 v 34 krajinách.

Riaditeľ filantropických aktivít Lombard Odier uviedol, že nový model financovania „prvýkrát premieňa poznatky z posledných desiatich rokov experimentovania so sociálnymi dlhopismi do humanitárnej oblasti“. Platby založené na výsledkoch „prenášajú inovačné riziko z tradičných humanitárnych darcov z verejného sektora na súkromných investorov,“ dodal.

Riaditeľ Medzinárodného výboru Červeného kríža Peter Maurer uviedol, že dlhopisy ponúkajú možnosť otestovať „nový ekonomický model“ na poskytovanie (humanitárnej) pomoci. Podľa neho ide pre Červený kríž o „radikálny, inovatívny, ale logický krok“.

„Existuje veľký potenciál pre investície, ktoré sú založené na zlepšovaní sociálnych, environmentálnych a ekonomických podmienok,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopis #Červený kríž