Zastavte čínsku expanziu, žiada úniu šéf firmy Total

Štáty Európskej únie by mali spoločne zabrániť čínskym firmám podporovaných štátom získavať v európskom regióne kontrolu v strategických sektoroch. Vyhlásil to šéf francúzskej spoločnosti Total Patrick Pouyanne, ktorý s delegáciou podnikateľov sprevádza prezidenta Emmanuela Macrona na návšteve Grécka.

08.09.2017 18:24
debata (141)

Macron v júni vyzval Brusel, aby vypracoval systém pre screening investícií krajín mimo Európskej únie, ktoré vkladajú do strategických odvetví. Menšie krajiny východnej a juhovýchodnej Európy, ktoré majú profit z čínskych investícií, však voči Pekingu odmietli akékoľvek opatrenie.

„Je to problém nás všetkých. Číňania teraz vedú v Európe ofenzívu, rovnako to urobili v Afrike. Našli si najslabšie články, ako sú Grécko a Macedónsko a všetky tieto malé krajiny,“ vyhlásil Pouyanne v rozhovore s novinármi.

„Európa má spoločnú zodpovednosť, a to je jediná adekvátna stratégia, ako sa brániť čínskemu štýlu ‚rozdeľuj a panuj‘. Súhlasím s prezidentom Macronom, že nemôžeme bojovať každý sám za seba a pozerať sa, ako Čína rozkladá náš systém,“ zdôraznil.

Poukázal však aj na to, že čínsky kapitál by Európa nemala odmietať, spoločnosti by se ale mali s čínskými podnikmi spojiť a kapitál ovládať spoločne.

Francúzsko presadzuje väčšiu reciprocitu; to znamená, že čínske firmy by mali získať prístup do Európy len v rovnakej miere, v akej umožnia Číňania európskym firmám dostať sa do Číny. Negatívnym príkladom je podľa neho solárny priemysel. Čínske firmy sa v tomto segmente na európskom trhu rozpínajú a podliezajú ceny.

„Je to štátna ekonomika, to len ľudia v Bruseli si myslia, že je trhová,“ vyhlásil Patrick Pouyanne.

141 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Čína