Pripájanie z turčianskej diaľnice má byť bezpečnejšie

Po dvoch rokoch sa zmení pripájanie z diaľnice D1 v Turci pri Dubnej skale. Diaľnica z Turian končí za Vrútkami a tam sa napája na frekventovanú cestu popod Strečno. Pripájací pruh bol príliš krátky, navyše vodiči schádzajúci z diaľnice často nerešpektovali, že hlavnou cestou je stará cesta a v mieste pripájania vznikali kolízie. Diaľničiari sa konečne rozhodli pripájací pruh predĺžiť.

07.09.2017 20:00
Dubná Skala, pripájací pruh Foto: ,
Pri Dubnej skale, v úseku, kde sa spája diaľnica so starou cestou popod Strečno sa robia úpravy, pri ktorých sa predĺži pripájací pruh, ktorý doposiaľ nespĺňal normu a vznikalo tam veľa nebezpečných situácií.
debata (6)

Diaľničný úsek medzi Dubnou skalou a Turanmi otvorili v júli 2015. Vodiči aj dopravní odborníci videli problém v príliš krátkom pripájacom pruhu pri Dubnej skale, smerom na Žilinu, ktorý ani nezodpovedal norme. „Pripojovací pruh na cestu I/18 je veľmi krátky a nie je postačujúci na tieto účely,“ konštatoval Ján Čelko zo Žilinskej univerzity, keď denník Pravda písal o problémoch pri zjazde z diaľnice.

Hoci vodičov schádzajúcich s diaľnice značky nútili spomaliť, mnohí to nerešpektovali a suverénne sa valili na starú cestu, akoby stále boli na hlavnej. „Od začiatku roka 2016 do súčasnosti evidujeme v predmetnom úseku dve dopravné nehody a 21 škodových udalostí,“ priblížil štatistiku hovorca krajskej polície v Žiline Radko Moravčík.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hovorila, že má snahu problém vyriešiť. Dokonca mohli využiť pravidelné víkendové uzávierky Strečna či mimoriadnu situáciu na začiatku prázdnin, keď sa Strečno zavrelo na dva týždne a mali príležitosť pracovať mimo premávky. Pri uzávierkach Strečna sa totiž uzatváral aj úsek diaľnice medzi Martinom a Dubnou Skalou a vozidlá v smere od Turian z nej museli zísť už na martinskom privádzači.

Napokon k prácam na predĺžení pripájacieho pruhu pristúpili v závere prázdnin a práce majú podľa NDS trvať šesť týždňov. Okrem zníženej rýchlosti by však vodiči počas výstavby iné obmedzenia pociťovať nemali. „Doprava je vedená obojsmerne, v každom smere je vždy prejazdný jeden jazdný pruh,“ uviedla hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

„Pripájací pruh sa predĺži o 150 metrov, súčasná dĺžka je 80 metrov. Plynule bude pokračovať až po existujúci trojpruh,“ povedala hovorkyňa. Znamená to, že autá schádzajúce z diaľnice by sa už nemali križovať s vozidlami idúcimi po starej ceste od Vrútok. Trojpruh, ktorý už je v úseku za Dubnou skalou, sa predĺži ku diaľnici zhruba o 700 metrov.

„Cesta sa rozširovať nebude, v rámci realizácie okrem predĺženia pripájacieho pruhu dôjde k výmene podložia v mieste krajnice, z dôvodu nedostatočnej únosnosti pôvodnej krajnice. Zlepšená krajnica bude následne súčasťou požadovaného nového šírkového usporiadania. Nové šírkové usporiadanie bude vytvorené vodorovným dopravným značením, na troj- až štvorpruh, aby bolo možné odbočiť zo smeru od Martina na stavbu D1 Lietavská Lúčka- Višňové-Dubná Skala, ako aj do kameňolomu Dubná Skala,“ priblížila Michalová. Práce by sa mali skončiť v októbri.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Dubná skala - Turany