Štát chce viac online pokladníc. Obchodníci nemajú pripojenie

Podnikatelia môžu už niekoľko dní využívať služby bezplatnej virtuálnej registračnej pokladnice bez obmedzení. Doteraz takúto formu vydávania bločkov pomocou softvéru v počítači využívali len tí, čo vytlačili do mesiaca maximálne 3-tisíc účteniek. Virtuálnu registračnú pokladnicu začali najprv používať zubári, veterinári, hotelieri, taxikári, psychológovia, notári, zubári či opravári.

06.09.2017 14:00
ženy obchod Foto:
Daniari zvyšujú pokuty za nevydanie bločku. Viac sa majú používať aj virtuálne registračné pokladnice.
debata

„Doterajší limit 3-tisíc vydaných pokladničných dokladov sa ruší a podnikatelia tak budú môcť v jednom mesiaci vydať ľubovoľný počet pokladničných dokladov,“ uviedla hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková. Problémom pri zavádzaní online pokladníc je, že nie všetci obchodníci majú prístup na internet.

Dnes totiž mnohé obchody, hotely či reštaurácie, najmä s menšou návštevnosťou a mimo väčších miest, z ekonomických dôvodov neprijímajú ani platbu platobnými kartami, ktoré fungujú na online prepojení s bankou a pokladňou. Dnes je pripravená na takúto elektronickú formu približne tretina akceptačných miest.

V súčasnosti je počet používateľov virtuálnej registračnej pokladnice na hranici 30-tisíc. Od jej spustenia v roku 2015 finančná správa registruje, že podnikatelia doteraz vydali viac ako 6 miliónov platných pokladničných dokladov v sume asi 600 miliónov eur.

Menším prevádzkovateľom, ktorí majú menej zákazníkov, tak opadne povinnosť mať v prevádzke drahú klasickú tlačiareň, ktorú treba servisovať. Nemusia ani viesť pokladničnú knihu. Údaje z pokladnice idú cez web priamo daniarom. Cena registračných pokladníc sa aktuálne na Slovensku pohybuje od 230 do 800 eur bez DPH. Niektorí obchodníci využívajú taktiež fiskálne tlačiarne, ktoré na slovenskom trhu možno kúpiť od 320 do 700 eur bez DPH.

Menej starostí s administratívou

V prípade napojenia na online pokladnicu to funguje tak, že ak má napríklad lekár v ambulancii počítač s tlačiarňou a k tomu si stiahne do mobilu či smartfónu mobilnú aplikáciu, klasickú pokladnicu nepotrebuje. Napríklad taký opravár, ktorý chodí do domácností opravovať spotrebiče, si bude musieť zakúpiť mobilnú tlačiareň, ktorej cena sa pohybuje od 70 eur s DPH, a cez telefón môže vydávať zákazníkom bločky.

Z ďalších výhod virtuálnej registračnej pokladnice finančná správa uvádza, že v prípade jej využívania podnikateľ zmenu predajného miesta daňovému úradu iba ohlási. Ak však používa elektronickú pokladnicu, musí pri zmene údajov predložiť miestne príslušnému daňovému úradu pokladničnú knihu.

Takisto má povinnosť vyhotovovať a archivovať dennú uzávierku v období 5 rokov, čo podnikateľ s virtuálnou pokladnicou nemá. Po novom to bude až 10 rokov. Nie všetci podnikatelia však vo virtuálnej registračnej pokladnici vidia výhody.

„V hotelových a reštauračných zariadeniach je povinnosť používať elektronické registračné pokladnice už dlhší čas. Väčšie ubytovacie zariadenia či siete budú preto aj naďalej používať klasické registračné pokladnice. Súčasný systém virtuálnych registračných pokladníc je pre takéto podniky časovo náročnejší na využitie,“ komentoval Marek Harbuľák, generálny sekretár Združenia hotelov a reštaurácií Slovenska.

Foto: Robert Hüttner, Pravda
virtuálna registračná pokladnica

Po novom môžu používať virtuálnu registračnú pokladnicu aj tí podnikatelia, ktorí v minulosti prekročili stanovený maximálny počet vydaných účteniek do mesiaca, a tak im bolo ďalšie používanie pokladnice zo strany finančnej správy zamietnuté.

„Podnikatelia, ktorí pre prekročenie hranice 3-tisíc vydaných pokladničných dokladov nemohli pokladnicu využívať, sa môžu zaregistrovať a používať túto bezplatnú službu finančnej správy,“ potvrdila Macíková.

„Potreba opätovnej registrácie sa vzťahuje aj na tých podnikateľov, ktorí prekročili doteraz ustanovený limit počtu dokladov v júli 2017 a z tohto dôvodu im bolo ukončené používanie virtuálnej pokladnice k 31. 8. 2017, pokiaľ ju majú títo podnikatelia záujem naďalej používať,“ vysvetlila Katarína Balogová, daňová poradkyňa poradenskej spoločnosti Accace.

Tvrdšie pokuty pre podnikateľov

Daniari v snahe zabrániť vydávaniu falošných alebo neplatných dokladov spustili pre zákazníkov aj bezplatnú aplikáciu s názvom Over doklad. Aplikácia je určená pre tzv. chytré telefóny, teda pre Android či iPhone.

Zákazník len naskenuje kód z vytlačeného pokladničného dokladu a overí, či je doklad platný. Bloček musí obsahovať daňový kód elektronickej registračnej pokladnice (DKP), dátum, čas, celkovú sumu platenej ceny, ochranný znak a unikátny identifikačný kód reprezentovaný vizuálne formou QR kódu. V prípade falošného bločku ho môžu ľudia nahlásiť priamo finančnej správe.

Virtuálna registračná pokladnica je online program, ktorý je zadarmo prístupný na webovej stránke finančnej správy. Podnikateľ v aplikácii pre virtuálnu registračnú pokladnicu vyplní žiadosť a po vytlačení ju zašle ktorémukoľvek daňovému úradu.

Ak podnikateľ musí komunikovať s daňovým úradom elektronicky, žiadosť posiela tiež elektronicky. Aplikácia bude dostupná pre operačný systém Android 4.X a iOS 8. Po novom online pokladnice bezplatne certifikuje a servisuje Colný úrad Bratislava.

Zavedenie virtuálnej registračnej pokladnice je súčasťou novely zákona o dani z príjmov. Súčasne s ňou štát prišiel aj so sprísnením sankcií za nevydanie bločku. Obchodníkom pri vydaní zlého dokladu hrozí doteraz pokuta od 330 až do 3300 eur pri prvom porušení, pri druhom môžu udeliť pokutu až do výšky 6 600 eur.

Pri treťom pochybení môžu daniari prevádzku zatvoriť a obchodníkovi odobrať živnostenské oprávnenie. Pri prvom opakovanom a pri každom ďalšom porušení zákona bude súčasne s pokutou uložený aj zákaz predaja tovaru alebo poskytovania služby v lehote do 48 hodín. Najnovšie sa pokuty zvýšili na sumu od 2-tisíc do 10-tisíc eur, pri opakovanom porušení od 4-tisíc do 20-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #podnikanie #obchodníci #online pokladnice