Automobilky šliapu, domáca energetika však pribrzdila

Pracovať v slovenskom automobilovom priemysle znamená momentálne viesť sa na vlne stabilného rastu. Naopak, v energetike, ktorá bola dlhé roky považovaná za najistejšie odvetvie, to ide relatívne dole vodou. Vyplýva to z vlaňajších hospodárskych výsledkov najväčších domácich spoločností. Top desať podnikov na Slovensku zamestnáva takmer 50-tisíc ľudí a udáva tón celej ekonomike.

05.09.2017 12:00
debata (5)

Obraty aj zisky automobiliek VW v Bratislave, PSA v Trnave aj Kie v Žiline rastú. Kopírujú zvýšený predaj áut v Európe aj vo svete. Naopak, podnikom na poli energetiky ako Slovnaft, Slovenské elektrárne, SPP či hutnícky U.S. Steel Košice sa vlani znížili tržby a poklesol im aj počet zamestnancov. Ide o aj o dôsledky poklesu cien ropy a trhových cien elektriny. Napriek tomu sa však aj firmy z týchto odvetví dokázali vlani zmobilizovať a zvýšili čisté zisky.

Top firmou na Slovensku je Volkswagen Slovakia. Ten je dokonca piaty najsilnejší hráč podľa obratu v regióne strednej a východnej Európy. Za vlaňajšok dosiahol obrat vo výške 7,6 miliardy eur.

Vyplýva to z rebríčka nadnárodnej spoločnosti Coface CEE top 500, ktorý porovnáva firmy podľa obratu, no všíma si aj ich zisk a počet pracovníkov. Rebríček porovnáva firmy podľa obratu z krajín regiónu – Poľsko, Maďarsko, Česko, Rumunsko, Slovensko, Bulharsko, Litva, Slovinsko, Chorvátsko, Srbsko, Estónsko a Lotyšsko.

Aj vďaka automobilovému priemyslu podľa odhadov Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií vzrastie ekonomika Slovenska v budúcom roku na štyri percentá.

Slovensko má v rebríčku piate najpočetnejšie zastúpenie firiem, ktorých je spolu 41. Dané firmy spolu dosiahli obrat viac ako 49,3 miliardy eur a poskytujú prácu vyše 108-tisíc ľuďom. "Vývoj v rebríčku plne potvrdil smerovanie ekonomiky Slovenska v roku 2016, ako aj v súčasnosti.

Rozvoj produkcie u stálych automobilových výrobcov, plus príchod ďalšieho výrobcu Jaguar Land Rover určujú dominantné postavenie automotive na Slovensku," hodnotí umiestnenie slovenských firiem Juraj Janči, country manažér Coface Slovensko.

Príchod štvrtej automobilky Jaguar Land Rover, ktorá postaví nový závod pri Nitre, sa už podpísal pod nárast kapacít pre jej subdodávateľov. Priamo v závode by o dva roky malo pracovať 1,4 tisíca ľudí a u subdodávateľov nájde prácu 4-tisíc zamestnancov. O ďalšie dva roky v roku 2020 by sa počet zamestnancov mal zdvojnásobiť.

Top firmou na Slovensku je Volkswagen Slovakia. Ten je dokonca piaty najsilnejší hráč podľa obratu v regióne strednej a východnej Európy.

VW ohlásil na jeseň rozšírenie výroby o ďalších 1000 miest, ktoré by malo priniesť rozšírenie produkcie luxusných SUV – Touareg, Q7 a Porsche Cayenne. Za posledné štyri roky investoval nemecký automobilový koncern Volkswagen na Slovensku okolo 1,65 miliardy eur.

„Rovnako však nezaostávajú ani PSA Group – nový C3 Aircross a Hyundai/Kia s modelmi Ceed a Sportage. Momentálne je všade veľký boom po automobiloch, uvidíme, ako sa odrazia plánované zmeny v pohonných jednotkách u jednotlivých výrobcov v zmysle legislatívnych zmien najmä v EÚ,“ dodal Janči.

zväčšiť
infografika autá

Volkswagen Slovakia je zároveň slovenskou top jednotkou. Slovenskou dvojkou a top regionálnou desiatkou je ďalšia automobilka Kia Motors Slovakia, ktorá dosiahla za vlaňajšok obrat vo výške takmer 5,6 mld. eur. Slovenskú trojku uzatvára rafinéria Slovnaft s obratom 2,9 miliardy eur.

Kým automobilkám sa darilo, petrochemický priemysel doplácal na pokles cien ropy. „Ten nastal v druhej polovici roka 2014. V prípade plynu sú to cca 2,5-ročné intervaly rastu a poklesu ceny, hoci momentálne je na miernom raste,“ skomentoval Janči.

„Rovnako máme za to, že momentálne vzhľadom na nízku cenu oboch komodít je na trhu jej obrovský prebytok a tým pádom je tlak na cenu ešte väčší. Ťažko odhadnúť vývoj do budúcnosti, ale minimálne 2 až 3 roky bude automotive v regióne strednej a východnej Európy hrať prím,“ doplnil Janči.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #energetika #automobilový priemysel #zisky