Embargo pre krajiny obchodujúce s KĽDR? Pre Čínu neprijateľné

Hrozby amerického prezidenta Donalda Trumpa na adresu krajín, ktoré obchodujú so Severnou Kóreou, považuje Čína za neakceptovateľné. Uviedlo to v pondelok čínske ministerstvo zahraničných vecí. Trump v nedeľu prostredníctvom sociálnej siete Twitter oznámil, že zvažuje zastavenie obchodných vzťahov s „každou krajinou, ktorá spolupracuje so Severnou Kóreou“.

04.09.2017 12:23
debata (22)

Reagoval tým na oznámenie komunistickej Severnej Kórey, ktorá v nedeľu potvrdila, že vyskúšala vodíkovú bombu a uskutočnila tak svoj šiesty nukleárny test. O uvalení obchodného embarga sa podľa prezidenta uvažuje ako o jednej z viacerých možností. Podľa agentúry AP by naplnenie hrozby znamenalo veľmi radikálny krok, nakoľko USA dovážajú z Číny každý mesiac tovary v hodnote 40 mld. USD.

"Čína považuje tieto vyjadrenia za neakceptovateľné v situácii, keď sa na jednej strane usilujeme o mierové riešenie problému, ale na druhej strane sú naše vlastné záujmy poškodzované a sú predmetom sankcií“, povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí v Pekingu.

Vyjadrenia amerického prezidenta možno považovať za nepriamu hrozbu Číne, ktorá je najbližším ekonomickým partnerom komunistickej Kórey, uviedla agentúra AP.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #KĽDR