Babiš sľubuje Čechom zrušenie superhrubej mzdy a hovorí nie euru

Favorit českých volieb hnutie ANO, ktoré vedie miliardár Andrej Babiš, má v programe nazvanom "Teď, nebo nikdy" opatrný prístup k euru.

03.09.2017 23:28
debata (36)

Hnutie ANO nechce za súčasných podmienok a situácii v eurozóne prijímať euro. Zamestnancom chce zrušiť terajšiu tzv. superhrubú mzdu a nahradiť ju dvomi sadzbami dane z príjmov 19 a 23,35 percenta z hrubej mzdy. ANO to uvádza vo svojom volebnom programe s heslom „Teď, nebo nikdy“, ktorý v nedeľu novinárom predstavil predseda hnutia Andrej Babiš.

Zamestnanci v Česku v súčasnosti platia daň z príjmov vo výške 15 percent, ale vypočítanú z hrubej mzdy zvýšenej o príspevky zamestnávateľa na zdravotné a sociálne poistenie (superhrubá mzda). To zodpovedá sadzbám 20,1 a 23,35 percenta. Preto chce ANO zaviesť dve nové sadzby, ktoré podľa hnutia pokryjú aj existujúcu solidárnu prirážku. Pre zamestnancov chcú zaviesť výdavkový paušál vo forme zľavy na poistnom, ktorý má byť 500 českých korún mesačne.

ANO chce tiež presadiť zákon o kľúčových stavbách a sľubuje, že do roku 2021, teda do konca nasledujúceho volebného obdobia, postaví okrem iného 170 kilometrov diaľnic. Babiš tiež povedal, že chce pre zjednodušenie pravidiel pre výstavbu nový stavebný zákon aj nový zákon o verejných zakázkach.

Daňový dopad návrhov vo volebnom programe predstavuje podľa Babiša výpadok vo výške 46 miliárd korún. „Sme presvedčení, že to ustojíme,“ ubezpečil. Hnutie vo svojom programe uvádza, že sa bude snažiť o vyrovnaný rozpočet. „Zároveň hovoríme, že ak budú na stole efektívne investície, tak vyrovnaný rozpočet, samozrejme, nie je mantra,“ dodal.

V oblasti podnikania sľúbil líder libereckej kandidátky Jiří Bláha, že podnikatelia budú môcť všetky záležitosti so štátom vybaviť elektronicky na jednom mieste. Tiež zmeny predpisov by mali nadobudnúť účinnosť v jeden deň, najlepšie od 1. januára. ÁNO chce vrátiť do základných škôl pracovné vyučovanie a zaviesť majstrovské skúšky. „Nastavíme jednoduché pravidlá a potom už necháme živnostníkov, firmy a podnikateľov pracovať a rozvíjať ich schopnosti a zručnosti bez zbytočnej záťaže, obmedzovania a prikazovania,“ povedal.

„To, čo bolo zverejnené, ja osobne nepovažujem za ucelený ekonomický program. Ide o súbor jednotlivých opatrení, z ktorých mnohé by v tých jednotlivostiach dávali zmysel, ale chýba tomu tá nadstavba,“ komentoval ekonomickú časť programu ANO hlavný ekonóm UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Poukázal na to, že všetky opatrenia, ktoré ovplyvňujú výdavky, smerujú k ich nárastu. Na druhej strane, všetky navrhované opatrenia týkajúce sa rozpočtových príjmov znamenajú ich zníženie.

Podľa Sobíška tieto opatrenia nemôžu vo výsledku makroekonomicky fungovať, alebo budú účinné iba vtedy, ak bude ekonomika rásť dostatočne rýchlo. „Potom je tu zase problém, že pôjde o program, ktorý je procyklický“.

„Program hnutia ANO obsahuje veľa rozumných prvkov, jeho problémom však je to, že dostatočne neupresňuje, kde na to všetko štátna kasa vezme,“ domnieva sa hlavný ekonóm spoločnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. „Určite je rozumná požiadavka neprijímať v tomto momente euro, pretože taký krok nemá žiadne ekonomické opodstatnenie a českej ekonomike by uškodil. Správna je tiež snaha hnutia navýšiť výdavky v oblasti bezpečnostnej a spravodajskej, a je treba kvitovať celkom realistický postoj k otázkam migrácie,“ uviedol.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #ANO