Euro silnie a búra mýty

Sila spoločnej európskej meny začína posledné mesiace čoraz viac valcovať americký dolár. Kurz búra mýty populistov o tom, že euro nemá perspektívu a, naopak, praje zástancom väčšej integrácie. Na starom kontinente sa čoraz viac začína rysovať jadro krajín sústredené okolo ekonomicky silného Nemecka. Na druhej strane Atlantiku zas finančné trhy pomaly prestávajú veriť v uskutočnenie ohlásených ekonomických reforiem amerického prezidenta Donalda Trumpa.

31.08.2017 12:00
debata (45)

Kým po nástupe Trumpa sa špekulovalo o tom, že kurz eura a dolára bude čoskoro jedna k jednej, vývoj je presne opačný. Euro posledné mesiace silnie a tento týždeň prelomilo hranicu 1,20 dolára za euro. Euro je najsilnejšie od konca roka 2014.

„Myslíme si, že v súčasnosti sa práve nachádzame v období, keď by sa mohla začať štvrtá veľká vlna posilňovania eura. Na základe vývoja predošlých vĺn posilňovania sa zdá byť dosiahnutie hranice 1,3 až 1,4 eura za dolár do konca roka 2019 ako reálne,“ povedal Boris Fojtík, ekonomický analytik Tatra banky.

Razantnejšie posilňovanie má odštartovať po tom, ako Európska centrálna banka ohlási ukončenie prebiehajúceho tlačenia peňazí a následne pristúpi k zvyšovaniu úrokových sadzieb. S takýmto scenárom finančné trhy počítajú v priebehu roka 2018. V USA už pred pár rokmi ukončila centrálna banka FED rozbehnuté tlačenie peňazí.

Zároveň viackrát pristúpila k zvyšovaniu základnej úrokovej sadzby a podľa finančných trhov tak momentálne už americká mena nemá kam posilniť.

„Navyše, politický chaos a klesajúca dôvera v schopnosť Donalda Trumpa uskutočniť protrhové reformy sú ďalším faktorom,“ dodal Fojtík. Ešte pred nástupom do úradu sľuboval súčasný americký prezident výrazné zníženie daní z príjmu zo súčasných 35 na 10 percent.

Zároveň mali prebehnúť veľké investície do obnovy železníc, diaľnic a letísk. Na druhej strane, v Európskej únii sa čoraz viac rysuje vytvorenie jadra, ktoré má naštartovať razantnejší rast krajín používajúcich spoločnú menu euro.

Pre bežných Slovákov dáva silné euro politické aj ekonomické perspektívy. Silné euro zlacňuje dovolenky, cezhraničné nákupy a znižuje aj ceny palív a energií. Euro si pochvaľujú aj investori, ktorí prichádzajú na Slovensko.

Ešte koncom minulého roka sa 1 euro predávalo za približne 1,04 amerického dolára. V tom čase finančné trhy čoraz viac špekulovali o budúcnosti eura a viac verili sile amerického dolára. V Európe sa totiž pre odchod Veľkej Británie z Európskej únie čoraz viac špekulovalo o možnom konci eura.

Politické riziká sa nenaplnili

Stabilitu európskej meny ešte začiatkom roka ohrozovali aj prezidentské voľby vo Francúzsku a Holandsku, v ktorých však extrémisti prehrali. V krajine galského kohúta o možnom návrate k francúzskemu franku otvorene hovorila kandidátka krajne pravicového Národného frontu Marine Le Penová.

Francúzske prezidentské voľby nakoniec v máji tohto roka vyhral centrista Emmanuel Macron, ktorý presadzuje vytvorenie tvrdého európskeho jadra a v hre je aj spoločný minister financií pre krajiny platiace eurom.

kurz euro-dolár infografika

Vytvorenie európskeho menového fondu podporuje aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá si mesiac pred nemeckými parlamentnými voľbami vie predstaviť aj vznik európskeho ministra financií a hospodárstva.

Hlbšiu integráciu podporuje aj jej hlavný politický rival Martin Schulz a práve po ukončení nemeckých volieb sa počíta s odštartovaním hlbšej integrácie krajín používajúcich spoločnú menu euro.

Berlusconi hovorí o líre

Každá krajina získava hotovosť potrebnú pre bežné financovanie štátu vydávaním dlhopisov. Pre rozbehnuté tlačenie peňazí si dnes na finančných trhoch dokážu lacno požičať aj štáty ako Španielsko, Taliansko, Portugalsko a cenné papiere dokáže predať aj večne bankrotujúce Grécko.

Európska centrálna banka totiž od súkromných bánk každý mesiac kúpi za 60 miliárd eur dlhopisy krajín používajúcich spoločnú menu euro. Investori tak získali istotu, že so ziskom dokážu predať aj dlhopisy problémových štátov južnej Európy.

Časy lacných peňazí sa majú skončiť už v budúcom roku po tom, ako Európska centrálna banka oficiálne oznámi ukončenie tlačenia peňazí. Následne sa očakáva, že súkromné banky budú požadovať vyššie úroky za nákup dlhopisov problémových južných krajín eurozóny.

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi navrhuje čiastočné obnovenie talianskej líry, ktorá by fungovala zároveň s eurom a krajine pomohla vyhnúť sa plateniu obrovských úrokov. "Osobne tému paralelnej meny pokladám pri riešení problémov so zadlženosťou krajín za veľmi aktuálnu. Na takéto úvahy je však teraz ešte priskoro.

Situácia sa však môže zmeniť, ak šéf ECB Mario Draghi naozaj prisľúbi koniec kvantitatívneho uvoľňovania, čo môže Taliansku priťažiť," uviedol John Hardy, hlavný forex stratég Saxo Bank.

Problém rastúcich úrokov môžu vyriešiť aj spoločné európske dlhopisy, ktoré by mali nízke úroky pre účasť ekonomicky silného Nemecka. Táto krajina už dnes dokáže hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom a na trhoch si dokáže požičať aj za mínusové úroky.

Podobný systém spoločných dlhopisov už dlhé roky funguje v USA. Tejto krajine sú investori ochotní požičiavať aj napriek tomu, že celkový dlh atakuje hranicu takmer 20 biliónov dolárov.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #dolár #kurz #posilnenie