Nudný, ale drahý. Taký má byť nemecký Frankfurt po brexite

Ceny nových luxusných bytov vo Frankfurte nad Mohanom za posledný rok vzrástli o štvrtinu, pretože sa predpokladá, že sa tisíce londýnskych bankárov po vystúpení Británie z EÚ presunú práve do tohto nemeckého mesta.

31.08.2017 10:06
debata (1)

Špičkový dvojizbový byt stojí približne jeden milión eur. Malé mesto s povesťou jedného z najnudnejších v Nemecku teraz bude tiež medzi najdrahšími, napísala agentúra Reuters.

Pre brexit sa veľa finančných inštitúcií obzerá po náhrade za Londýn, a Frankfurt nad Mohanom patrí spolu s Dublinom k ​​najpopulárnejším. Avšak cenová špirála sa v súčasnosti týka nových luxusných byov, zatiaľ čo iné nehnuteľnosti v menej elegantných lokalitách vo Frankfurte sú stále cenovo dostupné. V írskej destinácii rastú ceny bytov miernejším tempom, v júni medziročne o 11 percent.

Vo Frankfurte majú Nemci v priebehu nasledujúcich piatich rokov vybudovať 20 nových mrakodrapov s bytmi a kanceláriami. V súčasnosti je nad mestom tridsať výškových budov. Podľa štúdie mesta by sa tam malo v najbližších štyroch rokoch presťahovať desaťtisíc bankárov a s ich príchodom vzniknú desiatky tisíc nových pracovných miest.

Nie každý je však optimistický. Christine Kuhlová z personálnej agentúry Odgers Berndtson podotýka, že zatiaľ sa brexit premietol len do rastu cien bytov.

„Najímanie nových zamestnancov sa ešte ani nezačalo a do jari 2018 zrejme ani nezačne. Optimizmus ohľadom prírastku tisícov pracovných miest je prehnaný, reálny dopad brexitu môže byť oveľa skromnejší,“ vyhlásila Kuhlová v rozhovore s agentúrou Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Frankfurt nad Mohanom #Brexit