CNN: Prečo hurikán Harvey netlačí cenu ropy hore

Hurikán Harvey má vážny vplyv na produkciu ropy v Texase a Mexickom zálive. Za normálnych okolností by to vyvolalo obavy z nedostatku ponuky a zvýšenie cien ropy. Teraz je to naopak, konštatuje CNN.

30.08.2017 08:42
debata (1)

Ceny ropy klesli takmer o tri percentá, čo je najvyšší pokles za takmer dva mesiace. A prepadali sa aj v utorok. Prečo Harvey nespôsobil nárast cien ropy, rovnako ako cien benzínov, kladie si otázku CNN?

Hurikán Harvey spôsobil v Houstone katastrofu. Foto: SITA/AP, David J. Phillip
Harvey, záplavy, usa, houston Hurikán Harvey spôsobil v Houstone katastrofu.

Hlavné je, že Harvey má vplyv na dopyt najväčších zákazníkov ropného priemyslu, vrátane rafinérií a amerických vodičov. Pre hurikán, ktorý zoslabol na tropickú búrku, museli na pobreží Mexického zálivu v americkom energetickom centre vypnúť desať rafinérií. Prinajmenšom jedna obrovská rafinéria spoločnosti ExxonMobil bola poškodená. A rafinérie, ktoré zostali otvorené, nefungujú na plnú kapacitu. Prístavy v Houstone a Corpus Christi sú zatvorené, takže rafinérie majú menej ropy na spracovanie.

Denne sa na benzín a iné výrobky nemôžu spracovávať tri milióny barelov ropy. Podľa Goldman Sachs je to približne 16 percent americkej rafinérskej kapacity, čo je oveľa viac ako rozpad ťažby spôsobenej búrkou.

FGE Energy odhaduje, že Harvey prerušil ťažbu zhruba 380 000 barelov denne v Mexickom zálive a zhruba 400 000 barelov denne na pevnine. Žiadne veľké škody na ropných súpravách zatiaľ neboli hlásené a ťažba sa začala zotavovať. A rýchly rozvoj ťažby ropy z bridlíc spôsobil, že krajina je preplnená olejom, takže nie je ťažké kompenzovať zlyhanie búrky.

Harvey na druhej strane znižuje dopyt po ropných produktoch. Búrka vážne poškodila Houston, štvrté najväčšie americké mesto. To znamená nižší dopyt po benzíne do automobilov, nafte pre nákladné vozidlá a letecké palivo na letiskách. FGE odhaduje, že záplavy môžu znížiť dopyt po benzíne o približne 150 000 barelov den­ne.

Vplyv búrky na dopyt po rope v Spojených štátoch bude nakoniec oveľa vyšší ako vplyv na ponuku, predpovedá Goldman Sachs. To spôsobuje, že ceny ropy nerastú, ale klesajú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Harvey