Standard & Poor's zlepšila výhľad maďarského ratingu

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) zlepšila výhľad hodnotenia úverovej spoľahlivosti Maďarska zo stabilného na pozitívny. Signalizovala tým možné zvýšenie ratingu zo súčasnej úrovne BBB-.

26.08.2017 20:59
debata

Agentúra predpokladá, že tempo rastu hrubého domáceho produktu Maďarska sa tento rok priblíži 3,5 percenta.

„Revízia výhľadu odráža naše očakávania, že zlepšujúce sa hospodárske a finančné ukazovatele by mohli podporiť pokračujúce zlepšovanie podmienok vo finančnom sektore,“ uviedla S&P.

Maďarskú ekonomiku by mal tento rok podľa agentúry podporiť okrem iného rast spotreby, za ktorým sú rozpočtové stimuly a zvyšovanie minimálnej mzdy. V najbližších rokoch však S&P počíta so spomalením rastu HDP pod 2,5 percenta.

Úverový rating je dôležitým vodidlom pre investorov, pretože ukazuje, aká je pravdepodobnosť riadneho splácania pôžičiek. Má významný vplyv na ochotu veriteľov príslušnému štátu alebo inému subjektu požičiavať a tiež na podmienky pôžičky, napríklad na úrokovú sadzbu.

S&P vlani zlepšila maďarský rating na stupeň BBB- z predchádzajúcej známky BB+. Rating sa tak vrátil zo špekulatívneho pásma do investičnej kategórie. Ak sa rating nachádza v špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov danej krajiny investovať veľkí inštitucionálni investori, ako sú dôchodkové fondy.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Maďarsko #Standard & Poor's