V Európe môže byť na Vianoce nedostatok masla

Európa čelí nedostatku mlieka, smotany a masla. Ich ceny stúpajú a okolo Vianoc sa situácia vyostrí. V piatok pred tým varovala jedna z najväčších mliekarenských firiem na svete, dánska Arla Foods.

25.08.2017 21:30
debata (52)

Podľa jej šéfa Peder Tuborgha je mlieka málo na celom svete a príčinou je jeho minuloročná nízka výkupná cena. Celosvetové ceny mlieka sa síce stabilizovali, ale sú medziročne o 28 percent vyššia, pretože producenti pre nízke výkupné ceny obmedzili výrobu.

„Všade v Európe je veľký nedostatok mliečnych výrobkov, vianočný dopyt vonkoncom nebude možné uspokojiť,“ povedal agentúre Reuters Tuborgh.

Družstvo Arla združuje 12 500 poľnohos­podárov v Dánsku, Švédsku, Nemecku, Veľkej Británii, Luxembursku, Holandsku a Belgicku. V prvom polroku tohto roka zvýšilo výkupnú cenu mlieka o 19 percent.

Na Slovensku sa maslo (250 gramová kocka) v súčasnosti predáva za cenu od približne dvoch eur (v akciách reťazcov), niekde sa jeho cena šplhá k trom eurám.

V Českej republike ľudia nakupujú kocku masla za 50 českých korún, v júni sa podľa údajov Českého štatistického úradu predával jeden jeho kilogram za 187,50 korún. To predstavuje medziročne 43-percentné zdraženie.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #mlieko #maslo