Volkswagen zamestná ďalších tisíc ľudí

Najväčší domáci zamestnávateľ plánuje v najbližších šiestich mesiacoch prijať tisíc nových zamestnancov. Nové pracovné miesta prináša spustenie kompletnej výroby luxusného SUV automobilu Porsche Cayenne a rozbeh výroby úplne nového vozidla Audi Q8.

23.08.2017 13:00
volkswagen,  ralf sacht, eric reuting Foto: ,
Prioritou sú stále Slováci, ale bratislavský VW sa aktívne zaujíma aj o pracovnú silu zo zahraničia. Na snímke predseda predstavenstva Volkswagenu Slovakia Ralf Sacht (vľavo) a šéf pre personálnu oblasť Eric Reuting.
debata (15)

Bratislavská fabrika po prvý raz v histórii prijíma nových ľudí v časoch rekordne nízkeho počtu ľudí bez práce, keď v Bratislavskom kraji dosahuje aktuálna miera evidovanej nezamestnanosti hodnotu len 3,7 percenta.

„Nájsť nových zamestnancov je čoraz náročnejšie, a to už aj bez ohľadu na kvalifikáciu. Prioritou pre nás zostáva zamestnávať ľudí zo Slovenska. Pokiaľ to situácia na slovenskom pracovnom trhu neumožní, pripravujeme sa siahnuť po pracovnej sile zo zahraničia,“ povedal Ralf Sacht, predseda predstavenstva Volkswagenu Slovakia. Z nových vytvorených pracovných miest je približne 800 určených ľuďom ochotným pracovať za výrobným pásom a zvyšných 200 pre vysoko kvalifikovaných zamestnancov starajúcich sa napríklad o údržbu výrobných liniek a robotov.

Štrajkom dosiahli zamestnanci výhody

Vedenie Volkswagenu Slovakia láka nových ľudí aj na výhody dosiahnuté štrajkom Moderných odborov. Automobilka totiž musela zrušiť tarifné triedy 1 aj 2. Nástupné platy nových ľudí štartujú v tarifnej triede 3, ktorá je aktuálne na hodnote 834 eur v hrubom. Ďalej štandardne o 4 percentá zdvihne mzdu zamestnanca osobné hodnotenie a ďalších 8 percent pridá skupinové hodnotenie. „Zamestnanci majú nárok aj na príplatky za nepretržitú prevádzku a priemerná mesačná mzda je po započítaní všetkých príplatkov 1 050 eur,“ uviedol Eric Reuting, predseda predstava pre personálnu oblasť vo Volkswagene Slovakia. V priebehu roka majú zamestnanci nárok aj na dovolenkový či vianočný príspevok a bonus za dosiahnutý hospodársky výsledok. Podľa vedenia podniku tak noví robotníci môžu nakoniec zarobiť až 1 380 eur v hrubom. Noví výrobní pracovníci sa môžu zamestnať v karosárni, lakovni aj pri montáži.

Ešte vyššie mzdy ponúka automobilka pre odborníkov s dvojročnou praxou v odboroch autoelektrikár, autolakovník, autoklampiar, automechanik, linkový údržbár a nástrojár lisovacích foriem. V prípade kvalifikovaných pracovníkov nástupný plat začína v tarifnej triede 5, ktorá je na úrovni 987 eur. Po započítaní všetkých mesačných bonusov vyplácaných na základe pracovného výkonu zamestnanca priemerná mzda dosahuje hodnotu 1 250 eur v hrubom. Zároveň mimoriadne platy v podobe bonusu za hospodársky výsledok a vianočného i dovolenkového príspevku môžu priemernú mesačnú mzdu zdvihnúť až na 1 630 eur v hrubom. Všetci novoprijatí zamestnanci majú nárok aj na vyplatenie dvoch nástupných bonusov v sume 300 a 200 eur.

V júni tohto roku v bratislavskom závode Volkswagen Slovakia prebehol historický prvý 6-dňový štrajk. Prerušenie výroby vyvolalo obavy o tom, či nebude v budúcnosti výsledkom postupný útlm automobilovej výroby na Slovensku. Aktuálne tomu nič nenaznačuje a vedenie podniku láka nových ľudí aj na s odbormi dohodnutý rast platov. Všetkým zamestnancom už v januári budúceho roka stúpnu tarifné mzdy o 4,7 percenta a následne v druhej polovici roka 2018 vzrastú o ďalších 4,1 percenta.

Zamestnanosť zvyšujú aj ďalší investori. V priebehu budúceho roka rozbehnú nábory ľudí aj Jaguar Land Rover a Amazon.

Historicky nízka nezamestnanosť

Aktuálne je na Slovensku historicky najnižšia miera evidovanej nezamestnanosti na úrovni 6,7 percenta. Navyše od začiatku roka počet ľudí bez práce začal raketovo klesať, keď ešte v januári 2017 bola miera evidovanej nezamestnanosti 8,64. Napriek tomu je z úradov práce do zamestnania stále pripravených nastúpiť takmer 183-tisíc Slovákov. Z toho približne 101-tisíc nezamestnaných je bez práce viac ako rok a viac ako 4 roky nemá prácu približne 50-tisíc ľudí. Pre stále vysoké počty dlhodobo nezamestnaných analytici počítajú s tým, že rýchle tempo klesania nezamestnaností sa postupne spomalí a miera evidovanej nezamestnanosti sa podľa analytikov Tatrabanky ocitne na úrovni 5 percent v prvom polroku roka 2019. Ministerstvo práce s touto métou počíta na začiatku roka 2018. Všetko bude závisieť aj od toho, ako sa štátu podarí bojovať s nezamestnanosťou v takzvaných hladových dolinách.

„Je tu západ Slovenska, kde máme v dvadsiatich okresoch nezamestnanosť na úrovni 3 až 4 percent a je tu stred a východ, kde rovnako v dvadsiatich okresoch je stále nezamestnanosť nad úrovňou 10 percent. Zároveň v štyroch okresoch počet ľudí bez práce presahuje 15 percent a v jednom okrese, konkrétne Rimavskej Sobote sa nezamestnanosť stála drží nad 20 percentami,“ povedal Ján Richter.

Investori, ako je VW, sa snažia lákať ľudí z celého Slovenska. Do vzdialenosti 150 km im VW poskytuje zmluvnú dopravu s príspevkom 70 percent. Zamestnancom z väčšej diaľky VW ponúka možnosť bývať v zmluvnej ubytovni, na ktorú tiež zamestnávateľ prispieva. Uvedené výhody využíva momentálne vyše 9 000 zamestnancov, tvrdí automobilka.

V prvom polroku 2017 prijal VW Slovakia 400 ľudí a počet zamestnancov podniku stúpol na rekordných 12 700.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #Volkswagen