Dovoz jazdených áut sa uvoľní

Na slovenské cesty sa dostane viac áut z USA alebo Kanady. Dovážanie jazdených áut z krajín mimo Európskej únie má byť jednoduchšie.

21.08.2017 11:00
debata (74)

Vláda minulý týždeň schválila novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel, ktorá má liberalizovať individuálny dovoz. Najmä autá z oblastí ako napríklad Ázia môžu byť pre Slovákov zaujímavé, keďže sú tam výrazne nižšie ceny.

Slovenská vláda zjednodušila dovoz áut z krajín... Foto: SHUTTERSTOCK
automobily, automobilky Slovenská vláda zjednodušila dovoz áut z krajín mimo EÚ, napríklad z USA.

S novelou zákona, ktorú predložila skupina poslancov koaličnej strany SNS, súhlasí aj rezort dopravy. "V návrhu zákona sa pre jednotlivo dovezené vozidlá dovezené z tretích štátov (napríklad USA, Kanada, Mongolsko a podobne) upravuje, aké technické požiadavky musí vozidlo spĺňať. V súčasnosti muselo takéto vozidlo spĺňať požiadavky ako pre nové vozidlo (okrem požiadaviek pre brzdy, emisie, hluk a odrušenie, kde postačovalo spĺňať požiadavky o stupeň nižšie),“ informovala hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Podľa nových pravidiel bude musieť vozidlo pri individuálnom dovoze z krajiny mimo EÚ splniť kritériá, ktoré platili na Slovensku v čase prvého prihlásenia vozidla do evidencie. "Vozidlo nebude môcť byť staršie ako osem rokov, ak ide o vozidlo kategórie L, M, N, O, T, a C alebo päť rokov, ak ide o vozidlá iných kategórií,“ dodala Ducká.

Predkladatelia novely sa inšpirovali v Česku, kde legislatíva ponúka širšie možnosti dovozu automobilov z tretích krajín. Slovenské podmienky podľa skupiny poslancov individuálny dovoz značne obmedzujú. Zjednodušiť by sa malo tiež prihlásenie do evidencie automobilu, ktorému iný štát udelil výnimku z technických požiadaviek na osvetlenie a signalizáciu, ak ide o zmenu farby svetla.

Väčšiny individuálne dovezených áut sa však nové pravidlá nedotknú. Slováci uprednostňujú najmä jazdené autá z krajín západnej Európy. V Rakúsku, Nemecku, Taliansku alebo vo Francúzsku sú používané autá často lacnejšie ako u nás a v lepšom technickom stave. Ich následný predaj tvorí konkurenciu aj predaju nových áut. Vodiči sa často rozhodujú medzi menej vybaveným novým autom s prípadným slabším motorom alebo vybavenejším a silnejším dovezeným vozidlom starým niekoľko rokov.

Podľa výsledkov spoločnosti AAA AUTO na Slovensku v roku 2016 predaj jazdených áut rástol. Na slovenskom, českom, poľskom a maďarskom trhu spoločnosť predala 69-tisíc automobilov, čím sa blíži k pokrízovým číslam. Vo všetkých spomenutých krajinách sú obľúbené dovezené autá zo zahraničia.

Dovoz jazdeného vozidla z iného členského štátu únie na Slovensko je proces, ktorý má niekoľko stupňov. Vodiči alebo dovozcovia musia mať preložené doklady, absolvovať s autom kontrolu originality, technickú a emisnú kontrolu a navštíviť odbor dopravy na obvodnom úrade. Až následne po zaplatení povinného zmluvného poistenia ho možno prihlásiť na dopravnom inšpektoráte, kde sa poplatok za prihlásenie odvíja od výkonu vozidla. Od februára tohto roku platia zmenené pravidlá v rámci registračných poplatkov. Po novom sa zohľadňuje aj vek samotného automobilu.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #automobilky