Hotely naservírovali hosťom 570 kg vajec s pesticídom

Kontaminované produkty z holandských vajec sa do štyroch bratislavských hotelov dostali cez spoločnosť Transgourmet. Inšpektori Úradu verejného zdravotníctva pri kontrole zistili, že celkovo sa spotrebovalo 570 kilogramov pasterizovanej vaječnej hmoty s obsahom fipronilu a dodávateľovi bolo vrátených 90 kilogramov.

18.08.2017 15:05
debata (28)

Každá ďalšia potravinová kauza odhalí ako čudne sa zmenili pomery pri výrobe a spracovaní potravín. Problémová pasterizovaná vaječná hmota bola do slovenských hotelov dodaná ako nemecký výrobok pod názvom Eifix Vollei aus Bodenhaltung flüssig. Jedna kartónová škatuľa s uzáverom obsahovala tisíc gramov kontaminovanej vaječnej hmoty. Výrobcom je nemecká firma Eipro Vermarktung GmbH & Co. KG a obchodná značka nebezpečného výrobku je Wiesenhof.

"V súvislosti so zvyšujúcim sa počtom objavených prípadov kontaminovaných vajec pesticídom fipronil v krajinách Európskej únie ako aj objavenom prípade dodávok pasterizovanej vaječnej zmesi do štyroch bratislavských hotelov, vyzývam prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania, k ústretovosti a zodpovednosti a aby v prípade ak disponujú vo svojich skladoch uvádzaným výrobkom, aby výrobok pozastavili a nepoužívali na prípravu pokrmov,“ požiadal majiteľov reštaurácií hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

V prípade, že má zariadenie spoločného stravovania nebezpečné výrobky na sklade, je potrebné obratom kontaktovať príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Na Slovensku sa fipronilom kontaminovanú vaječná zmes dostala „len“ do štyroch bratislavských hotelov. „Dodávky inkriminovanej vaječnej hmoty do ďalších hotelov neboli hlásené,“ povedala Zuzana Drobová, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR. Štátni kontrolóri tiež zistili, že návštevníci hotelov skonzumovali 606 kíl kontaminovaného výrobku a hotely dodávateľovi vrátili len 90 kíl kontaminovanej vaječnej hmoty.

„Na základe poskytnutého laboratórneho vyšetrenia možno uviesť, že nameraná hodnota nepredstavuje akútne riziko pre konzumentov,“ dodala Drobová.

Na Slovensku tiež zatiaľ neboli zaznamenané žiadne zdravotné komplikácie ľudí, ktorí nevedomky v praženici skonzumovali kontaminované vajcia.

Fipronil je pesticíd, ktorý oslabuje imunitu a zasiahnuť môže aj pečeň a obličky. V Holandsku ho použili, aby sliepky ochránili pred parazitmi a tak sa látka dostala do vajec.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #fipronil