V hoteloch servírovali fipronilové omelety

Štyri luxusné bratislavské hotely pripravovali jedlá zo sušenej holandskej vaječnej zmesi, ktorá bola kontaminovaná pesticídom fipronil.

17.08.2017 15:50 , aktualizované: 23:34
debata (33)

Išlo o mimoriadne nebezpečnú vaječnú zmes, veď povolený limit bol päťnásobne prekročený. Štátny potravinový dozor, ktorý dostal informáciu z európskeho systému rýchleho varovania, okamžite nariadil vylúčiť a stiahnuť vaječnú zmes z prípravy jedál.

Názvy hotelov zverejnené neboli a známe zatiaľ nie je ani to, či mali hostia zdravotné ťažkosti. V krátkom čase ide už o druhý prípad výskytu pesticídových vajec na Slovensku, ktoré zniesli nosnice na holandských farmách. No kým v prvom prípade sa podarilo celú dodávku varených a ošúpaných vajec zastaviť, teraz ľudia skonzumovali jedlá obsahujúce nebezpečný pesticíd, ktorým sa Holanďania pokúšali zbaviť sliepky parazitov.

Vaječná zmes obsahujúca nebezpečný fipronil... Foto: SHUTTERSTOCK
vajcia Vaječná zmes obsahujúca nebezpečný fipronil bola v uplynulých týždňoch dodaná do štyroch bratislavských hotelov. ILUSTRAČNÉ FOTO

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, ktorá informovala o zdravie ohrozujúcej holandskej zásielke, vyzvala všetkých dodávateľov potravín, aby nehazardovali so zdravím slovenských spotrebiteľov a dôsledne preverovali zloženie a pôvod dovážaných potravín. Všetkým odporučila, aby stavili na produkty od overených dodávateľov, najlepšie zo Slovenska, kde sú vajcia od znášky až po obchod pod kontrolou veterinárov.

Na Slovensko sa dostalo dovedna 670 jednokilo­gramových balení vaječnej zmesi. Podobne ako pri prvej zásielke boli spracované v Nemecku a odtiaľ sa cez Rakúsko dostali na Slovensko. Koľko balení zachytil štátny potravinový dozor, ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš včera nespresnil.

Potravinoví inšpektori totiž nemajú kompetenciu kontrolovať podniky verejného stravovania, je to v právomoci Úradu verejného zdravotníctva. Keďže sa však vajíčka dovážali na Slovensko od 25. júla do 11. augusta tohto roku, nedá sa vylúčiť, že značná časť explozívnej zásielky bola skonzumovaná.

Špičkové hotely rady lákajú ľudí do svojich reštaurácií na vyberané jedlá, ktoré by mali byť pripravené z čerstvých surovín. Teraz sa ukazuje, že prednosť dostáva ekonomika, rýchlo a lacno pripraviť jedlo a mať z každej porcie čo najväčší zisk. Slovensko, ako zdôraznila ministerka Matečná, má dosť čerstvých vajec. Ukazuje sa však, že čerstvosť v podaní niektorých gastropodnikateľov je iba prázdny pojem.

Zarážajúce je zistenie jedného z cudzincov, ktorý dlhšie žije na Slovensku a dôverne pozná prostredie slovenských gastrozariadení. Podľa ministerky Gabriely Matečnej, ktorá citovala jeho vyjadrenia v jednom z médií, je situácia v gastrozaria­deniach v katastrofálnom stave, pretože prevádzky dovážajú najlacnejšie produkty a najhoršie potraviny.

Najnovší prípad hovorí o tom, že nejde len o ľudové jedálne, ale aj o špičkové hotelové zariadenia. Ak aj pripustíme, že boli podvedené zahraničnými dodávateľmi, ktorí sa usilovali do poslednej chvíle zarábať na fipronilových vajciach, treba sa zamyslieť nad systémom obchodu s potravinami v Európskej únii.

Liberalizmus v obchode valcuje zdravotné kritériá. Veď pokiaľ má potravina z jedného konca únie pečiatku, že je v poriadku, nie je dôvod na kontrolu. Teraz slovenskí potravinoví inšpektori robia celoplošné kontroly. Robiť ich však pri všetkých dovážaných potravinách je nemysliteľné.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #kvalita potravín #vajcia #hotely #fipronil