PAS sa nepáči zvýšenie minimálnej mzdy, žiada zníženie odvodov a daní

Reaguje tak na návrh rezortu práce a sociálnych vecí na zvýšenie minimálnej mzdy na Slovensku od začiatku budúceho roka zo 435 eur na 480 eur.

17.08.2017 13:15
debata (11)

„Namiesto administratívneho zvyšovania hrubej minimálnej mzdy by mala vláda radšej zvýšiť čistú mzdu zamestnancov tým, že zvýši nezdaniteľné minimum a zníži im dane a odvody,“ uvádza sa v tlačovej správe PAS.

Politické zvyšovanie minimálnej mzdy má podľa podnikateľskej aliancie ničivé dôsledky na ekonomicky slabé regióny a niektoré odvetvia. „Trpia najmä textilný, obuvnícky, elektrotechnický priemysel, ubytovacie a stravovacie, či sociálne služby,“ tvrdí PAS. Aliancia upozorňuje na to, že v štátnom a verejnom sektore sa navyše zamestnancom často nevypláca ani minimálna mzda.

V prípade zvýšenia minimálnej mzdy od budúceho roka o 45 eur na 480 eur mesačne na tom podľa podnikateľskej aliancie najviac získa štát a verejné poisťovne. Náklady vrátane odvodov, ktoré za zamestnanca odvádza jeho zamestnávateľ, sa totiž podľa PAS zvýšia na 631 eur mesačne, zamestnanec však dostane v čistom iba 403 eur, o necelých 30 viac ako tento rok. Na daniach a odvodoch však štátu a poisťovniam odíde namiesto terajších 187 eur až 228 eur mesačne. „Pracovník teda bude stáť firmu mesačne o 70 eur naviac, on z toho však dostane iba 30, o zvyšných 40 si prilepšia daňový úrad, Sociálna poisťovňa a zdravotné poisťovne,“ argumentuje PAS.

Vláda by mala podľa PAS určovať výšku minimálnej mzdy iba vo verejnom sektore, a nie v súkromnej sfére, ktorú nedotuje ani nefinancuje. „Keďže sú však politici presvedčení, že je potrebné regulovať aj platy v súkromných firmách, navrhujeme naviazať zvyšovanie minimálnej mzdy na vývoj inflácie, priemernej mzdy či rastu miezd v štátnej správe,“ tvrdí aliancia. Ako dodáva PAS, vláda by mala tiež stanoviť rozdielnu výšku minimálnej mzdy pre rozličné regióny Slovenska, ako aj pre rozličné odvetvia.

Rezort práce navrhuje zvýšiť minimálnu mzdu na Slovensku od začiatku budúceho roka zo súčasných 435 eur na 480 eur. Sociálni partneri sa na takejto výške minimálnej mzdy na budúci rok nedohodli. Informoval o tom v pondelok na brífingu po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. „Konfederácia odborových zväzov SR trvala na svojom návrhu 492 eur, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR nesúhlasila s navrhovanou výškou, ktorú predkladalo ministerstvo. Republiková únia zamestnávateľov sa v podstate nevyjadrila k tomuto návrhu, Združenie miest a obcí Slovenska zobralo na vedomie predložený návrh,“ uviedol minister. Avizoval, že na septembrové rokovanie sociálnych partnerov predloží návrh, ktorý pôjde následne na rokovanie vlády. „V tejto chvíli nemám dôvod meniť návrh, som pripravený predložiť takýto istý,“ dodal minister.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #minimálna mzda #odvody #Podnikateľská aliancia Slovenska