Štát chce zdaniť Uber

Zahraničné spoločnosti, ktoré prevádzkujú služby na základe zdieľanej ekonomiky, budú odvádzať dane na Slovensku. Nové opatrenie, ktoré pripravilo ministerstvo financií, sa dotkne internetových platforiem, cez ktoré je možné si zabezpečiť ubytovanie alebo odvoz v rámci mesta. Na Slovensku by tak mohli odvádzať dane spoločnosti Uber, Taxify alebo Airbnb.

17.08.2017 13:00
taxi, protest, uber, Foto: ,
Proti zdieľanej preprave a špeciálne praktikám Uberu protestovali taxikári v Bratislave už niekoľkokrát.
debata (12)

Nové pravidlá má zaviesť novela zákona o dani z príjmov, ktorej účinnosť je naplánovaná na začiatok budúceho roka. Do zákona sa dostane nový pojem, digitálna alebo softvérová platforma na vytvorenie a pre správu aplikácií. „Pripravovanou novelou ministerstvo financií hľadá možnosti zrovnoprávnenia podmienok na trhu pre jednotlivých poskytovateľov služieb bez ohľadu na to, či sú sprostredkované pomocou digitálnej platformy, alebo klasicky – fyzickou prítomnosťou. Uvedené ustanovenie sa nevzťahuje iba na služby Uberu, ale napr. aj na sprostredkovanie ubytovania pomocou digitálnej platformy,“ informuje tlačový odbor rezortu financií.

Nové pravidlá sa však nedotknú slovenských firiem. „Keďže využívaním digitálnej platformy zo Slovenskej republiky unikajú príjmy, predmetné ustanovenia sú prioritne zamerané na cezhraničné transakcie. Pri zdanení slovenských firiem naďalej platí pravidlo, že tieto sú zdaňované z celosvetových príjmov,“ dodáva ministerstvo financií.

Novela uvádza opakované sprostredkovanie služieb prepravy a ubytovania

Novela zákona rozširuje možné príjmy spoločností o platby, ktoré získavajú za poskytnutie služieb obchodného, technického alebo iného poradenstva, spracovanie dát, marketingové služby spolu s riadiacou činnosťou, ktorej sa týka aj digitálna platforma.

Návrh novely zákona navyše presne uvádza, že musí ísť o opakované sprostredkovanie služieb prepravy a ubytovania, a to aj prostredníctvom digitálnej platformy. Aby bola naplnená požiadavka opakovanej činnosti, spoločnosť musí ponúkať služby viac ako 183 dní v jednom roku. Dni pritom nemusia plynúť za sebou.

V súčasnosti na Slovensku platia dane napríklad len vodiči spoločností Uber alebo Taxify, samozrejme, v prípade, ak zákazníkovi vystavia účet. Samotné zisky spoločností sú však v každom prípade zdaňované v zahraničí.

Samotné aplikácie sú vnímané kontroverzne po mestách na celom svete. Vodiči, ktorí zdieľajú svoje autá prostredníctvom internetovej aplikácie, berú prácu tradičným taxislužbám, ktorých ceny sú často vyššie.

Uber už skončil v Brne

V niekoľkých mestách už došlo k zákazu prevádzky spoločnosti Uber. V apríli úrady odstavili vodičov pracujúcich pre spoločnosť v Brne. Súd však následne zákaz zrušil a vodiči môžu v uliciach mesta opätovne voziť zákazníkov. Počas minuloročného leta sa zase spoločnosť stiahla z čínskeho trhu.

Fungovanie spoločnosti na celom svete sprevádzajú protesty taxikárov. V Bratislave taxikári už niekoľkokrát upozorňovali na nespravodlivé podmienky. Slovenská legislatíva nepozná pojem zdieľanie jazdy. Taxikári podľa zákona o cestnej premávke musia spĺňať niekoľko náležitostí, medzi ktoré patrí aj koncesia alebo taxameter na palube automobilu. Vodiči Uberu taxametre nemajú, pretože dĺžku jazdy a jej cenu vypočítava aplikácia v mobilnom telefóne alebo tablete.

V Česku v júli schválili prísnejšie tresty pre vodičov, ktorí jazdia na objednávky prostredníctvom aplikácií a nemajú platnú taxikársku licenciu. Pokuta sa môže vyšplhať až do výšky 100-tisíc českých korún a pri opakovanej jazde bez platnej licencie sa vodiči môžu dopustiť trestného činu neoprávneného podnikania. Českí poslanci navyše zrušili povinné psychotesty a zaviedli preskúšanie z miestopisu. Používanie mobilnej aplikácie namiesto taxametra však schválené nebolo.

Slovenský minister financií Peter Kažimír (Smer) na jar pripustil, že je za zníženie požiadaviek na samotných šoférov taxislužieb. Rezort dopravy však doteraz k danému kroku nepristúpil.

Samotná spoločnosť Uber sa však zmieta v problémoch. V júni zo svojho postu odstúpil šéf spoločnosti Travis Kalanick, ktorý je napríklad obvinený zo sexuálneho obťažovania na pracovisku. Spoločnosť sa navyše ani po jedenástich rokoch fungovania nevie dostať do zisku.

Firma, ktorá má hodnotu 70 miliárd dolárov, v minulom roku dosiahla stratu 2,8 miliardy dolárov. Jej tržby pritom rastú. Spoločnosť trápi aj konkurencia. Na Slovensku napríklad súperí s aplikáciami Taxify, Liftago a Hopin, pričom pre posledné dve menované jazdia výhradne taxikári s licenciami.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Uber #Airbnb #Taxify