Novela zákona má chrániť poľnohospodársku pôdu pred špekulantmi

Kabinet na stredajšom rokovaní schválil návrh novely zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov. Novela by mala zabezpečiť vyššiu ochranu poľnohospodárskej a lesnej pôdy pred špekulantmi, ktorí ju neplánujú využiť na poľnohospodárske účely.

16.08.2017 15:00
debata (1)

Novela z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR rozširuje definíciu pozemku, po novom sa za pozemok považuje územie, ktoré je v katastri nehnuteľností klasifikované ako zastavané plochy a nádvoria, pričom však slúži na poľnohospodár­ske účely.

Po novom sa z novely vypúšťa automatická obnova nájomného vzťahu. Podľa rezortu pôdohospodárstva totiž v praxi prenajímateľ a nájomca často ani nevedeli, ako dlho trvá ich nájomná zmluva, problémy mali aj pri prevzatí či vrátení pozemku a stávalo sa aj to, že pozemok sa prenajímal ďalej bez toho, aby jedna zo strán o tom vedela. Automatická obnova nájomného vzťahu sa zruší, ak rok pred uplynutím času, na ktorý bol nájom dohodnutý, prenajímateľ nevyzval nájomcu na vrátenie pozemkov, prípadne nájomca nevyzval prenajímateľa na prevzatie pozemkov.

Podľa agrorezortu sa posilnia práva vlastníka pozemku aj stabilita podnikateľského prostredia pre tie subjekty, ktoré pôdu skutočne obhospodarujú, so súčasným vytvorením podmienok pre prístup k pôde ďalším podnikateľským subjektom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #poľnohospodárstvo