Krach aeroliniek Air Berlin považuje Ryanair za trik

Umelo vytvorený bankrot spoločnosti Air Berlin má pomôcť, aby sa dostala do rúk Lufthansy bez dlhov, tvrdí Ryanair a sťažuje sa úradom.

16.08.2017 12:19
debata

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair v utorok podala sťažnosť nemeckým a európskym úradom pre insolvenciu, do ktorej sa dostali druhé najväčšie nemecké aerolinky Air Berlin. Spoločnosť Ryanair, ktorá celý proces okolo insolvencie považuje za komplot, o tom informuje na svojom webe.

Air Berlin, ktorá mala finančné problémy dlhodobo, požiadala v utorok berlínsky súd o začatie konkurzného konania, pretože ju jej hlavný akcionár Etihad odmietol ďalej finančne podporovať. Podporu letecká spoločnosť dostala od vlády, a to vo forme preklenovacieho úveru vo výške 150 miliónov eur, ktorý má zabezpečiť pokračovanie letov aspoň do novembra.

Postup Berlína, ktorý chce pomáhať aj s vyjednávaním ďalších aeroliniek o prevzatie častí Air Berlin, však napadla spoločnosť Ryanair, ktorá je z hľadiska počtu prepravovaných cestujúcich európskou jednotkou.

„Umelo vytvorená insolvencia má zjavne viesť k tomu, aby Lufthansa mohla prevziať oddlžený Air Berlin, a to odporuje akýmkoľvek pravidlám o hospodárskej súťaže v Nemecku i EÚ,“ myslí si Ryanair.

Ryanair kritizuje tiež finančnú podporu nemeckej vlády a tvrdí, že výsledkom prípadného prevzatia aeroliniek Air Berlin firmou Lufthansa bude monopol tejto spoločnosti a vyššie ceny leteniek pre Nemcov i návštevníkov spolkovej republiky.

Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt (CSU) vyjadril v utorok presvedčenie, že prevzatie časti upadajúcej spoločnosti Lufthansou by z hľadiska hospodárskej súťaže nebol problém. S Air Berlin rokuje podľa agentúry Reuters aj spoločnosť easyJet.

Air Berlin, ktorá vlani vykázala stratu 782 miliónov eur, podľa svojho webu ponúka lety do 147 destinácií. Vlani prepravila 28,9 milióna cestujúcich.

debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #Ryanair #Air Berlin