Ceny v júli stúpli oproti vlaňajšku o 1,4 %

Spotrebiteľské ceny sa v júli medziročne zvýšili o 1,4 %. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR. V medzimesačnom porovnaní sa ceny tovarov a služieb na Slovensku zvýšili o 0,1 %. V priemere za sedem mesiacov v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2016 sa spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 1 %.

14.08.2017 10:11
debata

Na medziročnej báze v júli vzrástli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 4,2 %. Zvýšili sa aj ceny v doprave o 3 %, v zdravotníctve o 2,7 %, v reštauráciách a hoteloch o 2,3 %. Ceny rozličných tovarov a služieb stúpli o 2,2 %, alkoholických nápojov a tabaku o 2,1 %, ceny v oblasti rekreácie a kultúry sa zvýšili o 1,6 %, vo vzdelávaní o 1,4 %, ceny pošty a spojov vzrástli o 0,4 %. Klesli ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a ostatné palivá o 1,1 %, za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domácnosti o 0,3 %. Nezmenili sa ceny odevov a obuvi.

Medzimesačne v júli oproti júnu rástli ceny v rekreácii a kultúre o 1 %, v zdravotníctve o 0,3 %, alkoholických nápojov a tabaku, v reštauráciách a hoteloch zhodne o 0,2 %. Ceny potravín a nealkoholických nápojov, ceny bývania, vody, elektriny, plynu a ostatných palív, rozličných tovarov a služieb zhodne o 0,1 %. Klesli ceny odevov a obuvi o 0,9 %, za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domácnosti o 0,5 %, v doprave o 0,4 %. Na úrovni minulého mesiaca zostali ceny za pošty a spoje a ceny vo vzdelávaní.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v júli dosiahla 2,1 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v júli 1,4 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia