Napätie vo vedení taxislužby Uber eskaluje

Boj medzi bývalým riaditeľom alternatívnej taxislužby Uber Travisom Kalanickom a jedným z najväčších akcionárov Benchmark Capital sa stupňuje. Spoločnosť Kalanicka obvinila z podvodu a požaduje, aby odišiel z predstavenstva spoločnosti Uber, napísal denník Financial Times. Kalanick bol koncom júna investormi donútený odstúpiť z funkcie generálneho riaditeľa podniku.

14.08.2017 07:00
Travis Kalanick, uber Foto:
Bývalý riaditeľ Uberu Travis Kalanick bol nútený odstúpiť, a teraz sa s ním súdi hlavný akcionár.
debata

V žalobe, ktorú súd dostal vo štvrtok, spoločnosť Benchmark Kalanicka obviňuje, že vlani zadržiaval mnoho dôležitých informácií získaných z predstavenstva, ako aj z úmyslu udržať si moc vo firme aj po tom, čo bol v júni nútený rezignovať. Kalanick podľa obvinenia zároveň presvedčil niektorých akcionárov, aby mu umožnili vymenovať troch nových členov predstavenstva a aby do jeho rúk vložili prísnejšiu kontrolu nad týmto orgánom.

Súdny spor, v ktorom investor zo Silicon Valley žaluje kľúčovú osobu svojho vlastného start-upu, sa nevidí príliš často. Rešpektovaná spoločnosť, ktorá do Uberu vložila peniaze hneď na začiatku jeho existencie, vlastní 13 percent akcií a ovláda 20 percent hlasovacích práv. Kalanick kontroluje 16 percent hlasovacích práv. Hodnota Uberu predstavuje zhruba 68 miliárd dolárov, podiel Benchmark má teda hodnotu takmer deväť miliárd.

Kalanick súdny spor označil za bezvýznamný, plný klamstiev a falošných obvinení. Benchmark vraj koná len vo svojom vlastnom záujme a v rozpore so záujmami Uberu. Žaloba je podľa neho „priehľadným pokusom, ako ho zbaviť práv zakladateľa a akcionára“. Obe spoločnosti – Uber i Benchmark Capital – to agentúre Reuters odmietli komentovať.

Spoločnosť Uber sa v poslednom čase potáca v mnohých problémoch, či už je to obvinenie od firmy Waymo zo skupiny Alphabet Inc. z krádeže obchodného tajomstva, obvinenia zo sexuálneho obťažovania v podniku alebo údajného pochybenia Kalanicka a ďalších vedúcich pracovníkov pri riešení znásilnení spáchaných vodičom Uberu v Indii.

Proti Uberu pritom protestujú tradiční taxikári v mnohých krajinách sveta vrátane Slovenska. Americká spoločnosť pritom hľadá nové príležitosti, ako sú taxíky bez šoféra, či vo vývoji vlastnej sociálne siete.

V terajšom spore Benchmark argumentuje tým, že Kalanick si bol týchto problémov vedomý, už keď predstavenstvo spoločnosti v roku 2016 odsúhlasilo zvýšenie počtu členov oprávnených hlasovať z ôsmich na 11 s tým, že výhradné právo obsadiť nové miesta má Kalanick.

Spoločnosť Benchmark, ktorej v predstavenstve patrí jedno kreslo, tvrdí, že keby o „hrubých chybách“ v riadení firmy vedela, nikdy by s navýšením o tri kreslá nesúhlasila. Do jedného z kresiel zasadol Kalanick po tom, čo bol donútený opustiť post generálneho riaditeľa, ďalšie dve zostávajú voľné.

Spoločnosť Uber teraz hľadá nového generálneho riaditeľa a podľa agentúry Reuters sa jej zatiaľ príliš nedarí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Uber