OPEC ťaží ropu nad dohodnutý strop

Ťažba ropy v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa v júli opäť zvýšila a presahuje dohodnutý strop aj očakávanú výšku svetového dopytu.

10.08.2017 14:54
debata

Vyplýva to zo správy, ktorú OPEC zverejnil vo štvrtok. Produkcia kartelu sa zvyšuje už tri mesiace, v júli to bolo v priemere o 173 000 barelov, a poskočila na 32,9 milióna barelov denne.

Členovia OPEC sa pritom vlani v novembri dohodli, že ich ťažba neprekročí 32,5 milióna barelov denne. O rast ťažby sa zaslúžili hlavne Líbya a Nigéria, na ktoré sa dohoda o znížení produkcie nevzťahuje, a Saudská Arábia, ktorá je najväčším exportérom.

OPEC podľa prepočtov agentúry Reuters teraz plní svoje sľuby o znížení ťažby na 86 percent, zatiaľ čo v júni to bolo 96 percent.

Čo sa týka rastu ťažby, OPEC poukazuje na to, že hospodárska expanzia vo svete dáva k jej zvyšovaniu priestor. Globálny dopyt po svojej rope kartel na budúci rok odhaduje na 32,4 milióna barelov denne, zatiaľ čo minulý mesiac predpovedal o 220 000 barelov menej. K zvýšeniu dopytu podľa OPEC prispeje jednak nárast svetovej spotreby, jednak očakávané spomalenie rastu ponuky jej rivalov, čo platí najmä pre USA.

Tento rok v máji ropné veľmoci v karteli i mimo neho predĺžili dohodu o obmedzovaní ťažby ropy o zhruba 1,8 milióna barelov denne až do marca budúceho roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC