Vo Vrbovom našli vajcia s fipronilom. Boli uvarené a ošúpané!

Spotrebiteľ si už nemôže byť ničím istý. Môže zjesť vajce kontaminované pesticídom fipronil, pretože mu ho naservírujú v reštaurácii alebo jedálni.

09.08.2017 13:44 , aktualizované: 16:38
debata (51)

Najnovšie sa totiž dovážajú na Slovensko už aj varené a ošúpané vajcia. Práve v takých objavili potravinoví inšpektori fipronil. Podarenú zásielku 24 balení pôvodom holandských vajec našli vo veľkosklade vo Vrbovom pri Piešťanoch, ktorý obsluhuje gastronomické zariadenia.

Pozoruhodná je púť vajec od výrobcu k slovenskému adresátovi. Je ukážkou tohto, ako dnes funguje európsky veľkoobchod s potravinami a ako na ňom môžu zarobiť všetci, ktorí sa v tomto prípade vajec priamo či nepriamo dotknú.

Zrejme neprekvapuje, že vajcia vyrobili v Holandsku. Nielen v Belgicku, ale aj v tejto krajine totiž korení fipronilový škandál. Vajíčka pochádzali z holandskej farmy, odkiaľ ich predali do Nemecka. Tam ich uvarili, ošúpali a predali do Rakúska. Z rakúskej firmy prišla dodávka do veľkoskladu pre gastromické zariadenia vo Vrbovom.

Keď sa tento týždeň do škandálu s vajcami obul nemecký minister poľnohospodárstva Christian Schmidt, rozhýbal celú Európu. Najprv sa ukázalo, že rýchly výstražný systém Rapid je taký rýchly a spoľahlivý, ako sú spoľahliví tí, ktorých sa týka. Belgicko, kde kauza fipronil prepukla prvá, sa neponáhľalo s oznámením zlej správy. Pobúrené Nemecko však donútilo všetkých konať.

„Tentoraz to bolo Holandsko, ktoré muselo zdokumentovať pôvod vajec a ich obchodné trasy. Tak sa prišlo aj na zásielku varených vajec,“ povedal ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš. Rakúsky obchodník, ktorý bol posledný v reťazci, už podľa rezortu pôdohospodárstva odštartoval sťahovanie vajec.

„Čerstvá vajíčková kauza absolútne potvrdila, že čerstvosť je kritérium, na ktoré by mali spotrebitelia prihliadať," doplnila na margo prípadu Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Čerstvosť podľa Matečnej významne hovorí o kvalite výrobku.

"Rozhodne o nej nemôže byť ani reči pri uvarených a ošúpaných vajcia z Holandska alebo hlbokozmrazenom kuracom mäse z Brazílie. Znova vyzývam všetkých slovenských spotrebiteľov, aby sa nielen v obchodoch, ale aj v reštauráciách a hoteloch pýtali na pôvod surovín. Slovenské potraviny sú pod prísnou kontrolou našej veterinárnej správy od poľa až po regál,“ pripomenula spotrebiteľom bezpečnosť slovenských produktov šéfka potravinového rezortu.

Aktuálna kauza opäť obracia pozornosť k situácii v slovenskom poľnohospodárstve. „Vajíčka sú posledným živočíšnym produktom, pri ktorom je Slovensko sebestačné. Obchodníci ani podniky verejného stravovania nemajú najmenší dôvod, aby hľadali vajíčka v cudzine,“ dodal Timotej Husár z Únie hydinárov Slovenska. Mimochodom, Poľsko, tradičný dodávateľ lacnej kuraciny a vajec, žne tiež jedovaté ovocie – na jeho farmách ošetrovali nosnice fipronilom.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #Belgicko #vajcia #fipronil