Rusku sa nepáči trest od EÚ za turbíny na Kryme, pohrozilo odvetou

Rusko označilo rozhodnutie Európskej únie (EÚ) uvaliť na jeho predstaviteľov nové sankcie pre dodanie turbín nemeckej firmy Siemens na Krym za politicky motivované a nelegálne.

06.08.2017 11:23
debata (178)

EÚ v piatok rozšírila sankcie na ďalších troch Rusov vrátane námestníka ministra energetiky Andreja Čerezova a tri ruské firmy.

Moskva krok označuje za nepriateľský i nedôvodný a vyhradzuje si právo podniknúť odvetné opatrenia. EÚ zaviedla prvé protiruské sankcie v roku 2014 po tom, keď Rusko vojensky obsadilo a anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo povstalcov na východe Ukrajiny.

Na Krym nemožno v dôsledku sankcií dodávať technológie pre energetický sektor. Siemens ale v júli na základe vlastného vyšetrovania oznámil, že najmenej dve zo štyroch turbín, ktoré vyrobil pre jeden z projektov v Rusku, sa proti jeho vôli ocitli práve na Kryme.

Na čiernej listine EÚ sa teraz nachádza 150 osôb a 37 firiem z Ruska. Ani viac ako tri roky trvania sankcií ale Rusko neprinútili prestať podporovať povstanie na východe Ukrajiny, ktoré si vyžiadalo už 10 000 obetí, ani vzdať sa Krymu.

178 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Siemens