Britániu vyjde sťahovanie liekovej agentúry 582 miliónov eur

Veľká Británia bude musieť zaplatiť sťahovanie Európskej liekovej agentúry (EMA) z Londýna. Ako informoval britský denník Independent, odhadované náklady sú 582,5 milióna eur. Približne 60 % z toho tvoria náklady na nevypovedateľnú zmluvu o prenájme, ktorý EMA bude musieť platiť až do polovice roku 2039. Agentúra v súčasnosti sídli v londýnskom Canary Wharf, čo je prestížna lokalita pre biznis.

03.08.2017 16:21
debata (7)

Opoziční poslanci kritizujú vládu za tento vývoj situácie. „Nielenže sa z Londýna vďaka rozhodnutiu opustiť jednotný trh vyvezú stovky pracovných miest, daňoví poplatníci Spojeného kráľovstva skončia s účtom za presťahovanie,“ uviedol poslanec labouristickej strany Chris Leslie.

Poslanci vládnej konzervatívnej strany nabádajú vládu, aby sa snažila udržať zamestnancov EMA v Londýne pre domáceho regulátora, ktorý bude mať na starosti lieky po brexite. Konzervatívny poslanec Geoffrey Clifton-Brown vyzval vládu, aby ponúkala vedcom a odborníkom EMA stimuly, aby ostali v Británii a pripravili britský farmaceutický priemysel na brexit.

EMA však upozorňuje, že väčšina jej zamestnancov – 667 z celkových 890 – z Londýna odísť nechce. Agentúra varuje, že takáto situácia môže „zničiť“ jej prácu.

O sídlo EMA sa uchádza aj Bratislava. Konkuruje jej 18 ďalších európskych miest vrátane Amsterdamu, Barcelony, Kodane, Dublinu či Štokholmu. Denník The Times Bratislavu označil za horúceho kandidáta.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Európska lieková agentúra #Brexit