Ani Donbas, ani Rusko. Ukrajina bude dovážať uhlie z USA

Ukrajina uzavrela dohodu, ktorá jej umožní prvýkrát dovážať uhlie zo Spojených štátov. Oznámila to v pondelok ukrajinská štátna energetická spoločnosť Centrenergo. Uhlie z USA má nahradiť dovoz z Ruska po strate kľúčových uhoľných baní v Donbasu, ktoré sa ocitli v rukách proruských separatistov.

01.08.2017 07:00
debata (309)

Podľa kontraktu medzi americkým podnikom XCoal a ukrajinskou spoločnosťou Centrenergo má prvá loď s nákladom 85 000 ton uhlia priplávať začiatkom septembra a do konca tohto roka sa má doviezť celkom 700 000 ton uhlia, uviedol Oleh Kozemko, generálny riaditeľ spoločnosti, ktorá je najväčším výrobcom elektriny a tepla v centrálnej a východnej časti Ukrajiny.

„Je to historický deň,“ zdôraznil jeho náprotivok z Pennsylvánia Ernie Thrasher počas spoločnej tlačovej konferencie na americkom veľvyslanectve.

Niektoré ukrajinské podniky uzavreli dohody na dovoz uhlia z Ruska, keď Kyjev v polovici marca zakázal akékoľvek obchodovanie s oblasťami ovládanými separatistami. Išlo o reakciu na povstalecké „znárodnenie“ ukrajinských podnikov, čo zase bola „odpoveď“ na dopravnú blokádu, ktorú spravili ukrajinské radikálne skupiny.

Až dovtedy bolo antracitové uhlie z Donbasu dodávané do elektrární v ďalších častiach krajiny, hoci si ozbrojený konflikt počas troch rokov vyžiadal približne 10 000 mŕtvych.

Kyjev si ale želá nájsť náhradné zdroje zásobovania uhlím, aby sa vyhol závislosti od Ruska, s ktorým má najhoršie vzťahy, poznamenala agentúra AFP a dodala, že Ukrajina okrem iného prestala kupovať ruský zemný plyn.

Podľa agentúry Reuters 700 000 ton uhlia predstavuje asi osem percent celkového ukrajinského dopytu po antracite v minulom roku, aj keď Kyjev predpokladá pre tento rok pokles spotreby asi o tretinu.

Americké dodávky podľa Kozemka pomôžu k tomu, že nadchádzajúce jeseň a zima sa zaobídu bez problémov. Odhadol, že na budúci rok by dovoz mohol dosiahnuť dva milióy ton. Vedú sa rokovania aj s ďalšími štátmi, najmä Južnou Afrikou. Daný kontrakt bol podľa riaditeľa uzatvorený na základe dohôd medzi prezidentmi oboch krajín, Petrom Porošenkom a Donaldom Trumpom, ktorý vo svojej kampani sľuboval americkým podnikateľom pri vývoze energetických zdrojov „zlatú éru“.

Trump sľuboval zbaviť ťažbu uhlia v USA obmedzení a tiež v marci podpísal dekrét nariaďujúci prehodnotiť opatrenia prijaté predchádzajúcim prezidentom Barackom Obamom v snahe zlepšiť čistotu ovzdušia a čeliť globálnemu otepľovaniu; tepelné elektrárne v USA podľa Obamovho nariadenia museli znížiť emisie oxidu uhličitého.

Ťažiarska skupina Xcoal Energy and Resources, ktorá patrí k najväčším vývozcom uhlia, sa počas minuloročnej kampane priklonila ku Trumpovi.

309 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #uhlie