Ďalšie okresy sa pripravujú na zaradenie medzi najmenej rozvinuté

Výhody programu podpory najmenej rozvinutých okresov na Slovensku by mohli onedlho využívať aj Bardejov, Snina a Medzilaborce.

31.07.2017 16:03
debata

Na zaradenie do zoznamu najmenej rozvinutých okresov Slovenska sa pripravujú ďalšie samosprávy. Vyplýva to z pripravovanej novely zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov, ktorá by mala umožniť zaradenie nových okresov Bardejov, Snina a Medzilaborce do zoznamu. Tieto okresy potom môžu využívať niektoré výhody, ako napríklad investičné stimuly či zvýhodnenia pri čerpaní eurofondov.

Ako informoval Úrad vlády SR, v minulom týždni sa v tejto súvislosti v spomínaných troch okresoch uskutočnili pracovné stretnutia splnomocnenca vlády Antona Marcinčina so starostami obcí, zástupcami miestnych akčných skupín, úradov práce, riaditeľmi stredných škôl, ako aj s podnikateľmi z týchto regiónov. Ich cieľom bolo naštartovanie prác na príprave akčných plánov, oboznámenie sa s tvorbou akčných plánov a koordinácia aktivít.

Zaradenie okresov Bardejov a Medzilaborce do zoznamu je pritom podľa úradu splnomocnenca pre podporu najmenej rozvinutých regiónov vzhľadom na pripravovanú novelu a podmienky v okresoch, ktoré v ôsmich z predchádzajúcich dvanástich štvrťrokoch presiahli 1,6-násobok priemernej miery nezamestnanosti Slovenska, možné očakávať už v roku 2017. Podobné stretnutia boli 11. a 12. júla 2017 aj pre okresy Gelnica a Košice-okolie. Následne bol okres Gelnica 20. júla 2017 Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny zaradený do zoznamu najmenej rozvinutých okresov, čím sa ich počet zvýšil na trinásť. Jeho akčný plán musí byť predložený vláde do konca marca 2018.

debata chyba
Viac na túto tému: #okres #obec