Inflácia v eurozóne v júli dosiahla 1,3 %

Ceny v eurozóne sa v júli medziročne zvýšili o 1,3 percenta. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý v pondelok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Medziročné tempo inflácie sa tak nezmenilo, keďže v júni sa ceny v európskej menovej únii oproti rovnakému mesiacu minulého roka tiež zvýšili o 1,3 percenta.

31.07.2017 12:13
debata (1)

Najvýraznejšie sa v júli medziročne zvýšili ceny energií, a to o 2,2 percenta po júnovom raste o 1,9 percenta. Nasledovali ceny služieb, ktoré medziročne stúpli o 1,5 percenta, hoci ich rast sa spomalil, keďže v júni posilnili o 1,6 percenta. Ceny v segmente potraviny, alkohol a tabak v júli medziročne vzrástli o 1,4 percenta, čiže rovnako ako v júni. Ceny priemyselných tovarov v júli oproti rovnakému mesiacu vlaňajška podľa rýchleho odhadu stúpli o 0,5 percenta po júnovom zvýšení o 0,4 percenta.

Eurostat uvádza tzv. rýchly odhad miery inflácie eurozóny na základe predbežných hodnôt indexu spotrebiteľských cien menovej únie, pričom kombinuje historické hodnoty s čiastkovými údajmi o priebežnom vývoji cien v jednotlivých členských štátoch eurozóny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #eurozóna