Situáciu v Rapid Life preverí generálna prokuratúra

Ako informovala hovorkyňa GP Jana Tökölyová, prokurátori preskúmajú všetky trestné veci, v ktorých ako podozrivé osoby vystupovali štatutárni zástupcovia poisťovne Rapid Life. Podľa prokuratúry ide totiž o podozrenie z trestnej činnosti súvisiacej s činnosťou životnej poisťovne.

21.07.2017 12:48
debata (11)

Zástupcovia prokuratúry sa tak stretnú na spoločnom rokovaní s riaditeľom útvaru dohľadu nad finančným trhom Národnej banky Slovenska Vladimírom Dvořáčkom a nútenou správkyňou Rapid Life Irenou Sopkovou.

Národná banka Slovenska zaviedla 15. júna tohto roka nútenú správu nad poisťovňou Rapid Life. Dôvodom bolo podľa vyjadrení banky to, že spoločnosť ohrozovala práva klientov na výplatu poistných plnení. Súčasne, ako oznámilo aj samotné bývalé vedenie, spoločnosť sa dostala do akútneho problému s likviditou. Bývalý manažment prestal od začiatku tohto roka vyplácať akékoľvek nároky klientov.

Tökölyová zároveň dodala, že v trestných veciach, v ktorých nebolo trestné konanie ukončené, nariadila Generálna prokuratúra SR správovú povinnosť a prokurátori budú vykonávať aktívnu dohľadovú právomoc. Po preskúmaní rozhodne GP o ďalšom postupe.

Kollár vymenúva personálne prepojenia v prípade Rapid Life

Za snahou poisťovne Rapid Life vysúdiť od Národnej banky Slovenska desiatky miliónov eur sú podľa šéfa hnutia Sme rodina Borisa Kollára zaujímavé personálne prepojenia. Upozornil na to, že v spore poisťovne s centrálnou bankou rozhodovala ako sudkyňa manželka právneho zástupcu Rapid Life, ktorý je navyše bývalým spolužiakom premiéra Roberta Fica.

Ďalšie prepojenie na vládny Smer-SD našiel Kollár v samotnom vedení poisťovne. Syn predsedu predstavenstva Rapid Life Peter Talán mladší totiž podľa neho v rokoch 2012 až 2016 robil asistenta poslanca Smeru-SD Milana Géciho.

Zaujímavosťou podľa Kollára je, že Rapid Life žiada od centrálnej banky odškodnenie na základe posudku, ktorý podpísal Milan Polončák, ktorý neskôr figuroval v kauze pozemkovej mafie vo Veľkom Slavkove. V roku 2016 mal byť totiž odsúdený za trestný čin podania nepravdivého znaleckého posudku v kauze Veľký Slavkov. Ďalším podpísaným pod znaleckým posudkom pre Rapid Life mal byť Michal Tkáč, dekan podnikovohospo­dárskej fakulty Ekonomickej univerzity Bratislava so sídlom v Košiciach. V tomto prípade je podľa Kollára zaujímavé jeho rodinné prepojenie s Helenou Vernerovou, ktorá je členkou predstavenstva a konateľkou Rapid Life a jej manžel je členom dozornej rady poisťovne.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #NBS #Boris Kollár #Sme rodina #Rapid life životná poisťovňa