Aktivisti pre R2 zastavia dopravu, idú "pochovať región"

Občianske združenie (OZ) Naša Sobota rozhodne nesúhlasí a odmieta posledné stanovisko Útvaru hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR, ktoré neodporúča pokračovať vo financovaní rýchlostnej komunikácie R2 smerom od Kriváňa na Lučenec, Rimavskú Sobotu, Rožňavu a Košice pre údajnú ekonomickú nerentabilnosť tohto úseku. Uvádza sa to v stanovisku združenia, ktoré agentúre SITA poskytol jeho hovorca Marián Štúrik.

16.07.2017 14:09
debata (19)

Ako ďalej informoval Štúrik, OZ Naša Sobota preto pripravuje na pondelok 17. júla od 08:00 do 09:00 protestnú akciu so symbolickým názvom „Pohreb regiónu“, kedy zablokuje cestu E571 v úseku Ožďany – Čierna Lúka.

„Týmto gestom chceme poukázať na nevyhnutnosť urýchlenej dostavby rýchlostnej cesty R2, ktorá je z nášho pohľadu bytostne spätá s rozvojom práve tejto zaostalej oblasti Slovenska“, konštatuje sa v stanovisku.

Podľa združenia zastavenie výstavby R2 výrazne ohrozí ďalší budúci vývoj tohto regiónu. „Sme presvedčení, že bez kvalitnej infraštruktúry nie je možné zlepšiť nepriaznivú hospodársku a sociálnu situáciu v našich mestách a obciach. Ide o budúcnosť stovky tisíc ľudí, ktorí v zaostalých a izolovaných regiónoch strácajú šancu na lepší život. Cestu R2 preto nie je možné posudzovať len na základe ekonomických ukazovateľov, je povinnosťou štátu dať ľuďom šancu na slušný život“, píše sa v stanovisku OZ.

Združenie zároveň ocenilo stanovisko Ministerstva dopravy a výstavby SR na čele s jeho ministrom Árpádom Érsekom, ktoré rovnako odmieta vyjadrenie ministerstva financií a naďalej presadzuje pokračovanie výstavby. „Máme rovnaký názor o nutnosti urýchleného dobudovania celej južnej spojnice Bratislava – Košice“, uvádza sa ďalej v stanovisku.

Združenie zároveň vyzvalo obyvateľov a občianske iniciatívy okresu Rimavská Sobota, ako aj ostatných dotknutých okresov, aby sa pridali k protestnej akcii. Rovnako apeluje na príslušné ministerstvo ako aj celú vládu SR vrátane premiéra SR Roberta Fica, aby prehodnotili a zvážili dôsledky podobných strategických rozhodnutí.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #R2