Tony Blair: Zastaviť brexit je nevyhnutné

Britský expremiér Tony Blair považuje zastavenie brexitu za nevyhnutné. Lídri EÚ by podľa neho mohli vyjsť v ústrety Británii pri kompromisoch.

16.07.2017 14:01
debata

Existuje možnosť, že Veľká Británia nevystúpi z Európskej únie. Blair to uviedol v článku, ktorý v sobotu publikoval jeho Inštitút pre globálnu zmenu. Blair konštatoval, že zastavenie brexitu je „nevyhnutné“, aby sa predišlo vážnym ekonomickým škodám.

Bývalý britský premiér Tony Blair Foto: Reuters
Tony Blair Bývalý britský premiér Tony Blair

Bývalý premiér napísal, že lídri EÚ „by mohli byť prístupní reforme a vyjsť nám v ústrety“ v záujme udržania Británie v bloku. Podľa jeho slov by to mohlo zahŕňať kompromis v oblasti voľného pohybu osôb. Ide o kľúčové pravidlo EÚ, ktoré je v rozpore s cieľom Británie obmedziť imigráciu.

Blair uviedol, že od referenda o britskom členstve v EÚ z júna 2016 sa podmienky v Británii a Európe zmenili. Konštatoval, že Európa má niekoľkých nových lídrov, vrátane francúzskeho centristického prezidenta Emmanuela Macrona, a minulomesačné voľby v Británii boli pre konzervatívnu vládu neúspešné.

Blair okrem toho pre Sky News povedal, že „každý deň nám prináša nové dôkazy“ toho, ako brexit škodí Británii, keďže ekonomický rast sa spomaľuje a hodnota libry od júna 2016 prudko oslabila. Britská premiérka Theresa Mayová, ktorá v marci odštartovala dvojročné obdobie odchodu z EÚ, však trvá na tom, že proces je nezvratný.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tony Blair #Brexit