S lesmi starnú aj lesníci, potrebujú omladiť

Pracovníci lesného hospodárstva v Európe starnú a napriek rozdielom medzi krajinami starší vek pracovnej sily predstavuje významnú hrozbu pre budúcnosť lesného hospodárstva. Podľa Správy o stave lesov v Európe z roku 2015 je približne 30 % všetkých ľudí zamestnaných v lesníctve v Európe vo veku 49 rokov alebo starších.

16.07.2017 11:31
debata

Prilákať mladých ľudí do lesníckeho sektora je preto nielen pre Slovensko, ale aj ostatné krajiny Európy výzvou, ktorou sa treba zaoberať. Zhodli sa na tom na európski ministri pôdohospodárska na konferencii o ochrane lesov Forest Europe, ktorej spolupredsedá Slovensko. Informovalo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Sektor lesného hospodárstva v súčasnosti rieši otázky, ako sú stabilita pracovných miest, odmeňovanie, pracovné podmienky, neformálna práca, či problémy s outsourcingom alebo možným zapojením pracovnej sily zo zahraničia do sektoru lesného hospodárstva.

„Začína byť zrejmé, že lesníckemu sektoru budú v budúcnosti dominovať diverzifikácia a nové technológie,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

V rámci konferencie o ochrane lesov Forest Europe ministri diskutovali o tom, ako podporiť zelené pracovné miesta v lesnom hospodárstve. „Potrebujeme, aby sa tomuto cieľu prispôsobilo aj vzdelávanie. Pracovníkov, lesných manažérov a vlastníkov lesa je potrebné vzdelať v nových zručnostiach potrebných pre inovatívny prístup ako aj v medziodvetvových schopnostiach ako komunikácia, krízový manažment a podobne,“ vyhlásila. Ak má lesnícky sektor ostať životaschopný a zlepšiť svoju úlohu v spoločnosti, musí podľa Matečnej sledovať trendy spojené s globalizáciou, digitalizáciou, zmenenými požiadavkami na spoločnosť a zmenami na trhu práce.

Forest Europe ako ministerská konferencia o ochrane lesov v Európe je celoeurópsky dobrovoľný politický proces na vysokej úrovni pre dialóg a spoluprácu v oblasti lesníckych politík v Európe. Forest Europe vyvíja spoločné stratégie pre svojich 47 signatárov, 46 európskych krajín a Európskej únie, o tom, ako chrániť a udržateľne spravovať lesy.

debata chyba
Viac na túto tému: #les #lesníctvo