Prieskum: Slovensko je na chvoste v platení faktúr

Slovensko je spomedzi európskych krajín na chvoste v platení faktúr načas. Zatiaľ čo v Európe sa za posledné desaťročie percento platieb uskutočnených načas zvyšuje a v súčasnosti je na úrovni 78 %, Slovensko spomedzi sledovaných krajín skončilo na poslednom mieste.

13.07.2017 12:40
dane, odvody, účtovník, peniaze Foto:
Slovensko skončilo v platení faktúr načas najhoršie spomedzi európskych krajín. Ilustračné foto.
debata (4)

V stanovenom termíne platí načas 74 % zákazníkov. Vyplýva to z reprezentatívnej EOS štúdie European Payment Practices 2017, ktorá bola uskutočnená na vzorke 3 200 spoločností v 16 krajinách.

„Slovensko dlhodobo končí na spodných priečkach, čo sa týka úhrad faktúr po termíne splatnosti. Tento fakt výrazne negatívne ovplyvňuje finančnú kondíciu firiem a ich úroveň cash flow,“ uviedol konateľ spoločnosti EOS KSI Slovensko venujúcej sa manažmentu pohľadávok Michal Šoltes.

V rámci celej Európy bolo zároveň zistené, že faktúry, ktoré zákazníci platia neskoro, dosiahli úroveň 19 %. Európske firmy trpia aj istými finančnými stratami, keď 3 % všetkých faktúr neboli uhradené vôbec a stali sa tak nevymožiteľnými. „To môže zahŕňať sumy v miliardách, ktoré spoločnosti nemajú k dispozícii na pokrytie svojich vlastných nákladov alebo investícií do budúcnosti,“ skonštatoval Šoltes.

Vo východnej Európe bolo priemerné percento nedobytných faktúr na úrovni 4 %. Najhoršie výsledky okrem Slovenska zaznamenali aj Grécko, Rumunsko, Rusko a Bulharsko. Najlepšie skončili krajiny ako Nemecko, kde sa uskutočňujú platby včas v 89-percentách prípadov a Švajčiarsko s podielom 82 %.

EOS Group vykonáva prieskum európskych platobných praktík od roku 2007. Zameriava sa na platobné zvyklosti klientov v spoločnostiach s ročnými výnosmi 28 miliónov eur a s priemerným počtom zamestnancom 180. Na začiatku spoločnosť sledovala štyri krajiny, postupne pokračovala v rozširovaní prieskumu a v tomto roku sa prieskumu zúčastnilo 16 krajín.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Európa #platenie faktúr